Mostar: Inspekcija poslala informaciju o bebama bez obdukcijskoga nalaza

Federalna uprava za inspekcijske poslove poslala je Tužiteljstvu HNŽ-a informaciju o izvršenom inspekcijskom nadzoru u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru, a postupajući inspektori žele da se ispita ima li elemenata kaznenoga djela u postupanju bolnice s bolničkom infekcijom, piše Dnevni list.

Nisu poslali obdukcijski nalaz

Stručni savjetnik u Kabinetu direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove Edin Čengić kazao je da se sa slanjem informacije čekalo jer su tražili da bolnica pošalje obdukcijski nalaz preminule bebe iz Drvara. Kako to nisu učinili, Federalna uprava za inspekcijske poslove poslala je Tužiteljstvu HNŽ-a informaciju i bez toga.

Informacija federalnih inspektora već je stigla u Tužiteljstvo HNŽ-a, a sada se očekuje da ista bude proslijeđena postupajućem tužitelju, koji će odlučiti o daljnjim potezima. Roditelji preminulih beba očekuju skoro pokretanje istrage koja bi do kraja rasvijetlila ovaj slučaj.

Inspekcijski nadzor u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru pokazao je da je bakterija klebsiella pneumonija bila prisutna na Pedijatriji. Pritisnuti pisanjem našega lista i izvješćem inspektora Federalne uprave za inspekcijske poslove iz bolnice su priznali da su preminule bebe bile zaražene. S ogromnim kašnjenjem.

Prema zakonu, Sveučilišna klinička bolnica Mostar infekciju je trebala prijaviti onoga trenutka kada je kod prve od osam zaraženih beba nađena bakterija klebsiella pneumonija, a učinila je to tek 27. rujna, kada je Zavodu za javno zdravstvo HNŽ-a zajedno poslala prijave za svih osam zaraženih beba, kao da su sve isti dan zaražene.

Djevojčica je iz Stoca

Osmero novorođenčadi bilo je zaraženo, a četvero od njih preminulo, tri dječaka i jedna djevojčica. Dva dječaka iz Mostara bila su teška skoro tri kilograma, a rođena su sredinom kolovoza. Prema tvrdnjama roditelja, bili su zdravi po rođenju. Treći dječak je sin roditelja iz Drvara. Jedanaest godina su čekali dijete, a obdukciju su zatražili da saznaju istinu.

Četvrta preminula, a zaražena beba, bila je djevojčica iz Stoca. Mostarska odvjetnica Nada Dalipagić ponudila je roditeljima besplatnu pravnu pomoć, a neki su je o ovom pitanju već konzultirali.

Inače, Dnevni list o smrti beba saznaje početkom rujna, petnaestak dana od smrti prvih dviju beba. Prvi tekst o umiranju djece u SKB Mostar izlazi sredinom rujna, nakon što smo stupili u kontakt s roditeljima triju preminulih beba.

Bolnica gotovo mjesec dana tvrdi da infekcije nema, a tek 12. listopada na konferenciji za tisak priznaju da su bebe bile zaražene, no umanjuje težinu beba i dodaju „teške dijagnoze“, šaljući poruku da bi bebe preminule i bez bakterije, navodi Dnevni list.

(Dnevni list)


8 komentara

  • Na Cumu neće da izvade nalaze po pregledu i preporuci specijalista već šalju pacijenta u Široki da vadi krv ili izvade samo mali dio A radi se o hitnom slučaju i operat. zhvatu a u Širokom je neradni dan 2.11. Odem u Široki donesem uputnicu i dođem u labaratorij neće da vade jer kao nemaju epruveta i izvade samo hormone a biokemiju neće jer *oni to nikome ne rade*nek idem u Siroki vaditi nalaze .Dva puta mi izvadili krv na Cumu dva puta u laboratoriji a nisu KKS jer neće a piše na uputi dežurnog doktora. Kakav je to odnos prema pacijentu a tek prema ordininirajućem spevijalisti i kako se smije to raditi.

  • ZAŠTO SE TZV. “TAJKUNI” NE LIJEČE U KVESIĆEVOJ SKB “MOSTAR” ZNAM NJEGOV OBRAMBENI STAV! MI OVDJE U MOSTARU……………ETC.!!! TE VIŠE PRIČE NEĆE PROLAZITI! AKO BOLNICA MOŽE RADITI NEKA RADI! AKO NE? “KLJUČ U BRAVU”! NEMA DISKUSIJE! NEMAMO SVI NOVCA DA IDEMO KOD TOG EKSPERTA IZ BOSNE U POLIKLINIKU “VITALIS”! ZDRAVLJE NE SMIJE BITI PRIVILEGIJA BOGATIH! NADAM SE DA SE SA OVIM SLAŽU I GOSPODA SA PEDIJATRIJE I OSTALIH ODIJELA! TU NEMA KOMPROMISA! GOTOVO!

  • KADA SE RAZBOLI NETKO OD POLITIČKE KREME, KAO DRAGAN ČOVIĆ, KOJEMU ŽELIM DOBRO ZDRAVLJE ODMAH SE IDE U ZAGREB I DALJE! NE!DAVNO DOLAZIM U POSJETU I PITAM PACIJENTE DA LI IM JE HLADNO? “MOJI ĆE MI DANAS DONIJETI DEKU” ??? GDJE MI ŽIVIMO??? U BARAMA ILI NIKOZIJI! DOSTA SA KAZALIŠTEM OD STUDIJA I “STRUČNIH SPREMA”! SVE SE ZNA! A OVI “MOSTARSKI ZAGREBČANI” NEKA ŽIVE U ILUZIJI ! ODETE U AUTOMEHANIČARA, A OVAJ VAS PITA DA LI STE PONJELI ALAT??! U BOLNICI RADOSAVE NEMA LIJEKOVA! ZNAM DA ZNAŠ!, ALI……..ECT.!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.