Broj samoubojstava porastao za više od pet posto

Broj samoubojstava u Republici Srpskoj (RS) bio je u porastu u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova RS-a, u promatranom razdoblju ruku na sebe digla su 122 stanovnika RS-a, što je 5,2 posto više nego u usporednom razdoblju.

U pogledu starosne strukture izvršitelja samoubojstva 79,5 posto su stariji od 50 godina.

Od ukupnoga broja (122) izvršitelja samoubojstva, 77 posto (94) su muškoga i 23 posto (28) ženskoga spola.

Radi utvrđivanja elemenata koji bi ukazivali na eventualno postojanje kaznenoga djela, obrađeno je i 90 slučajeva zadesne smrti, navodi se u izvještaju Ministarstva unutarnjih poslova RS-a o radu u prvih šest mjeseci 2016.

Na području toga bh. entiteta, tijekom prvih šest mjeseci 2016. godine prijavljen je nestanak 40 osoba, od kojih su pronađene 33 osobe (18 živih i 15 beživotnih tijela).

Za preostale osobe se i dalje poduzimaju aktivnosti na njihovom pronalasku.

U RS-u je u razdoblju siječanj – lipanj 2016. godine evidentirano 11 kaznenih djela ubojstava, a života je lišeno 12 osoba, od kojih je šest ženskoga i pet osoba muškoga spola, dok u slučaju ubojstva djeteta pri porođaju nije utvrđen spol.

Prema starosnoj strukturi žrtava, života su lišena tri novorođenčeta, jedna osoba starosti od 20 do 30 godina, dvije u dobi od 30 do 40 godina, dvije osobe su bile starosti od 40 do 50 godina, isto toliko bilo je u dobi od od 50 do 60 godina i dvije starosti više od 60 godina.

Kao sredstvo izvršenih ubojstava, u pet slučajeva upotrijebljeno je vatreno oružje, u četiri fizička snaga, u dva slučaja hladno oružje i u jednom tupi predmet.

Sva evidentirana kaznena djela ubojstva u ovom razdoblju su i riješena, navodi se u izvještaju Ministarstva unutarnjih poslova RS-a o radu u prvih šest mjeseci 2016.godini.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.