Mostar domaćin trećeg kongresa o katastru u BiH – Jabuka.tv

Mostar domaćin trećeg kongresa o katastru u BiH

Geodetsko društvo Herceg-Bosne nastavlja tradiciju organizacije kongresa o katastru u Bosni i Hercegovini. Nakon uspješno organiziranog prvog (Neum, 2007. godine) i drugog (Ilidža, 2011. godine), društvo priprema i treći kongres o katastru u BiH, koji će se održati u Mostaru od 02. do 04. prosinca ove godine.

Kongres se priprema i održava u okolnostima značajnih aktivnosti u području zemljišne administracije u BiH, a napose u Federaciji BiH.
Kada je Federacija BiH u pitanju, u prvom je redu potrebno istaknuti implementaciju jedinstvenog sustava za vođenje katastra katastar.ba, koji je po prvi put u povijesti standardizirao vođenje katastra. Katastarski podatci zahvaljujući tom sustavu su dostupni putem Interneta. Radi se na izgradnji Infrastrukture prostornih podataka, koja je na II. kongresu nazvana „izazovom budućnosti“. U tom pravcu Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove je implementirala Geoportal, kao središnju točku pristupa prostornim podatcima.

Važno je naglasiti da je započela realizacija projekta „Registracija nekretnina“ , koji za cijeli sustav zemljišne administracije predstavlja veliki izazov. Tu je i projekt „Izgradnja kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u Bosni i Hercegovini“, tzv. CILAP, kroz kojeg se nastoji modernizirati sustav zemljišne administracije te ga obogatiti novim područjima djelovanja poput adresnog registra, procjene vrijednosti nekretnina i digitalnog arhiva. Tijekom protekle dvije godine značajno se radilo i na definiranju zakonodavnog okvira u Federaciji BiH. Zastupnički dom Parlamenta Federacije usvojio je nacrt Zakona o izmjeri i registraciji nekretnina, a u okviru tog istog zakona uređuje se katastar nekretnina i zemljišna knjiga, pa se slobodno može reći da smo trenutno bliže nego ikad ranije usvajanju novog zakonodavnog okvira.

Program III. kongresa o kastru u BiH, sastojat će se od šest sesija. Bit će to prilika da Društvo prigodnom svečanošću u sklopu uvodne sesije obilježi dvadeset godina svoga rada. U toj prigodi bit će dodijeljena priznanja Društva zaslužnim pojedincima koji su u proteklih 20 godina dali značajan doprinos njegovom radu.

U drugoj sesiji svoj rad, trenutne aktivnosti, projekte i proizvode predstavit će Federalna uprava za geodetske i imovinske poslove. Treća sesija posvećena je aktivnostima CILAP i IMPULS projekata. Ove dvije sesije sudionicima Kongresa dat će potpuni uvid u sve aktivnosti koje se u Federaciji BiH provode u području zemljišne administracije. Tijekom ostale tri sesije predstavit će se radovi koji su prijavljeni kongresu (15 radova). U radovima se obrađuju i prezentiraju aktualne teme u području zemljišne administracije u Bosni i Hercegovini i susjednim zemljama.

S obzirom na program Kongresa, aktualnost tema, prateće izložbe geodetske opreme i softvera, očekuje se nazočnost velikog broja stručnjaka iz područja zemljišne administracije iz Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja.

Prijave za sudjelovanje i sve dodatne informacije vezane za III. kongres o katastru u Bosni i Hercegovini dostupne su na web stranici društva www.gdhb.ba .

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.