Mostar: 27 godina od pogibije prve američke žrtve rata u BiH

Godine 1993. kada su mnogi ljudi iz Bosne i Hercegovine nastojeći izbjeći užase rata tražili azil u inozemstvu, američka državljanka, Collette Webster, učinila je upravo suprotno.

Ona je ostavila komfort i sigurnost vlastitog doma i uputila se u Bosnu i Hercegovinu sa željom da pomogne ljudima te zemlje.

Povezanost s bilo kojom etničkom ili nacionalnom grupom u Bosni i Hercegovini nije bio primarni utjecaj koji je motivirao Collette na dolazak jer takve povezanosti nije ni bilo. Collette je jednostavno slijedila svoje srce u nadi da pomogne svima.

Collette je volontirala u mnogim izbjegličkim kampovima diljem zapadne Bosne i Hercegovine. Ona je posebno voljela djecu. Njena ljubav prema djeci bilo koje nacionalnosti i etničke grupe je primjer istinske odanosti jednog ljudskog bića prema drugom. Ako kažemo da u ratu isplivaju najgore osobine čovječanstva, u slucaju Collette, to je obrnuto.

Today is a day dominated by numbers….. the 27th September, on this day 27 years ago you were sadly taken from us, you…

Posted by "Forever Me.collette Webster". on Saturday, 26 September 2020

Collette i njen zaručnik Sean u rujnu 1993. godine bili su smješteni u zgradi u neposrednoj blizini Franjevačke crkve u Mostaru. Nažalost, 27. rujna 1993. godine, u 16 sati, granata je pogodila stan u kojem je par bio te su tom prilikom geleri teško ranili Collette, koja je istog dana u 22 sata preminula u mostarskoj bolnici. Tijelo je sutradan preko zagrebačke zračne luke prebačeno u SAD.

Strani volonteri kao Collette zaslužuju da im se oda  počast za njihovo žrtvovanje učinjeno za dobrobit drugih. Collette je poginula radeći ono što je voljela; međutim ona još uvijek živi u srcima onih koji je vole.

Dvadeset godina od njene pogibije njen zaručnik, Sean Vatcher s grupom prijateljima postavio je spomen-ploču u parku ispred zgrade u kojoj je poginula.

Podsjetimo, portal Jabuka.tv je priču o Seanu i Collette objavio 2013. godine, a ona se ubrzo proširila po cijelom svijetu.

Zaručnik prve američke žrtve rata u BiH, Sean Vatcher, dao intervju za Jabuka.tv

U Mostaru postavljena spomen-ploča Amerikanki Collette Webster

(www.jabuka.tv)2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.