Zaručnik prve američke žrtve rata u BiH, Sean Vatcher, dao intervju za Jabuka.tv

Sjećate se naše reportaže o prvoj američkoj žrtvi rata u BiH, Collette Webster i njezinog zaručnika Britanca Sean Vatchera iz ožujka ove godine? Nakon što smo prvi objavili ovu potresnu ratnu priču, većina medija je prenijela našu priču te budila veliki interes javnosti.

Kao što znate iz prethodnih tekstova, Sean je najavio dolazak u Hercegovinu početkom svibnja kako bi se, između ostalog, sastao s gradonačelnikom Grada Mostara te popričao s njim u vezi projekta kojeg on planira realizirati u rujnu ove godine. Ukratko da vas podsjetimo, Collette je bila američka volonterka koja je pomagala ratnim izbjeglicama diljem Bosne i Hercegovine, a Sean je u Hercegovinu stigao kao slobodni fotograf. Par se prvi put susreo u Čitluku te su se u ratnim okolnostima i zaljubili te naposljetku i zaručili. Dvadeset dana nakon zaruka, Collette je poginula. Sean i Collette u rujnu 1993. godine bili su smješteni u zgradi u neposrednoj blizini Franjevačke crkve u Mostaru. Nažalost, 27. rujna 1993. godine, u 16 sati, granata je pogodila stan u kojem je par bio te su tom prilikom geleri teško ranili Seanovu zaručnicu Collette, koja je istog dana u 22 sata preminula u mostarskoj bolnici. Tijelo je sutradan preko zagrebačke zračne luke prebačeno u SAD.

sean_vatcher_mostar_11(Stan u kojem je stradala Collette Webster)

sean_vatcher_mostar_2(Zgrada iz koje je ispaljena kobna granata)

Sean je početkom svibnja došao u Hercegovinu, a smješten je u hotelu Brotnjo u Čitluku u istoj sobi u kojoj je bio za vrijeme rata. Simpatični Britanac odlučio je prvi intervju dati upravo za portal Jabuka.tv. Mjesto sastanka je, naravno, bilo dječje igralište koje se nalazi odmah pored zgrade u kojoj je stradala njegova zaručnica Collette, a to isto igralište Sean planira u potpunosti obnoviti, postaviti spomen ploču te pokloniti ga svim građanima i građankama Mostara, s velikim naglaskom na one najmlađe.

sean_vatcher_mostar_4(Sean u dječjem igralištu u Franjevačkoj 16. u Mostaru)

Prvi put u Hercegovini nakon 18 godina

”Protekle dvije godine, u mjesecu rujnu, dolazio sam u Hercegovinu, a prije toga nisam dolazio 18 godina. Bio sam u susjednoj Hrvatskoj nekoliko puta, no trebalo mi je dosta vremena da smognem snage i posjetim sva ona mjesta na kojima sam bio u ratu, a pogotovo Mostar. Danas nakon 20 godina puno mi je lakše doći ovamo, no još uvijek je jako teško”, rekao je Sean.

sean_vatcher_mostar_3(Sean Vatcher – U pozadini zgrada u kojoj je boravio s Collette)

”Nakon 18 godina bilo mi je jako teško doći ovamo, pogotovo u Mostar jer upravo sam u ovom gradu pred svojim vlastitim očima izgubio ljubav svog života”, ispričao nam je Sean.

Obnoviti dječje igralište, a ostatak novca donirati humanitarnim udrugama

Sean putem stranice GoFundMe prikuplja novac za obnovu dječjeg igrališta, a kako nam je u razgovoru rekao, planira u potpunosti promijeniti izgled oronulog i starog igrališta te obogatiti novo igralište sadržajem za sve uzraste. Cilj je prikupiti 10 tisuća funti, a do sada je već prikupljeno više od 3 tisuće. Za igralište je potrebno oko 8 tisuća funti, otkrio nam je Sean, a ostatak novca planira donirati humanitarnim udrugama.

sean_vatcher_mostar_8
sean_vatcher_mostar_7(Sean pregledava i fotografira u ratu oštećene rekvizite dječjeg igrališta)

”Želim obnoviti ovo igralište u potpunosti te postaviti spomen-ploču za Collette. Upravo sam iz tog razloga ovih dana u Hercegovini kako bih se što bolje pripremio te razgledao teren koji treba obnoviti, a isto tako porazgovarati sa stanovnicima iz okolnih zgrada što bi oni željeli imati u novom parku.”

U četvrtak sastanak s gradonačelnikom Mostara te intervju za televiziju

U četvrtak Sean će se sastati s gradonačelnikom Mostara, Ljubom Bešlićem, a nakon toga će dati intervju za jednu TV postaju.

”Od gradonačelnika ne tražim novac, već samo podršku u realizaciji svog plana. Nadam se da će ovaj sastanak uroditi plodom te da ćemo moći ubrzo početi s obnovom parka”, rekao je Sean.

Vatrogasac i strastveni ljubitelj fotografije

Sean Vatcher živi u mjestu Lingfield pokraj Londona, a već 25 godina radi kao vatrogasac. Osim ovoga, Sean je strastveni ljubitelj fotografije te svaki slobodni trenutak iskoristi za fotografiranje, a ta ista strast ga je i dovela u ratnu Hercegovinu.

sean_vatcher_mostar_6
sean_vatcher_mostar_5 (Strastveni zaljubljenik u fotografiju)

”Živim i radim u jednom malom selu Lingfield blizu Londona, osim što sam vatrogasac, još sam i slobodni fotograf te obožavam fotografiju. Svaki slobodni trenutak iskoristim da odem u neko obližnje mjesto ili grad te zabilježim nekoliko kadrova”, priča nam Sean.

Želi se preseliti u Hercegovinu te ponovno naučiti hrvatski jezik

”Jako sam vezan za ovaj kraj i planiram se jednog dana presiliti ovamo. Još se mislim hoće li to biti Čitluk ili Mostar, no zasigurno želim ostatak svog života provesti u ovom lijepom kraju. Za vrijeme rata govorio sam hrvatski jezik prilično dobro, no nakon više od dvadeset godina zaboravio sam ga, znam svega nekoliko riječi, ali kad se vratim ovamo, planiram ga ponovno učiti”, rekao je Sean.

sean_vatcher_mostar_9

U rujnu ponovno u Hercegovini

”Sutra ću posjetiti Međugorje, a u nedjelju letim iz Dubrovnika za London. Početkom rujna opet ću doći u Hercegovinu, odsjesti u Čitluku te dane provoditi nadgledajući radove na obnovi dječjeg igrališta u Mostaru u Franjevačkoj ulici. Ako sve bude po planu, radovi bi trebali trajati dva tjedna, a svečano otvaranje zakazano je za 27. rujna u 16 sati, točno 20 godina od stradanja Collette”, rekao je u razgovoru za portal Jabuka.tv, Sean Vatcher.

(www.jabuka.tv | Razgovarao: Domagoj Ledić)

13 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.