Jabuka.TV donosi vam potresnu ratnu priču o Collette Webster – volonterki stradaloj u Mostaru

Jabuka.TV vam ekskluzivno donosi potresnu priču o prvoj američkoj žrtvi u ratu u Bosni i Hercegovini, volonterki Collette Michelle Webster koja je poginula 1993. godine u Mostaru, točnije u zgradi u Franjevačkoj ulici, u neposrednoj blizini franjevačke crkve. U kratkom dokumentarcu koji vam donosimo, imat ćete priliku čuti priču njezinog zaručnika, Sean Vatchera, koji je u Mostar došao kao slobodni fotograf te se pridružio HVO-u.

Godine 1993. kada su mnogi ljudi iz Bosne i Hercegovine nastojeći izbjeći užase rata tražili azil u inozemstvu, Američka državljanka, Collette Webster, učinila je upravo suprotno. Ona je ostavila komfort i sigurnost vlastitog doma i uputila se u Bosnu i Hercegovinu sa željom da pomogne  ljudima te zemlje.

sean_vatcher_2

Povezanost s bilo kojom etničkom ili nacionalnom grupom u Bosni i Hercegovini nije bio primarni utjecaj koji je motivirao Collette na dolazak jer takve povezanosti nije ni bilo. Collette je jednostavno slijedila svoje srce u nadi da pomogne svima. Ovaj video je namijenjen toj hrabroj djevojci koja, čak dvadeset godina nakon svoje smrti, impresionira snagom svog karaktera.

Collette je volontirala u mnogim izbjegličkim kampovima diljem zapadne Bosne i Hercegovine. Ona je posebno voljela djecu. Njena ljubav prema djeci bilo koje nacionalnosti i etničke grupe je primjer istinske odanosti jednog ljudskog bića prema drugom. Ako kažemo da u ratu isplivaju najgore osobine čovječanstva, u slucaju Collette, to je obrnuto.

sean_vatcher_3sean_vatcher_1

Strani volonteri kao Collette zaslužuju da im se oda  počast za njihovo žrtvovanje učinjeno za dobrobit drugih. Collette je poginula radeći ono što je voljela; međutim ona još uvijek živi u srcima onih koji je vole.

Spomen ploča u Mostaru

Memorijal koji obilježava dvatesetu godišnjicu smrti Collette Webster održat će se u 27. rujna 2013. u Mostaru, u Franjevačkoj ulici broj 16, od 15 do 17 sati.

Collettin zaručnik, Sean Vatcher je organizator ovog događaja. On namjerava podignuti memorijalnu kamenu ploču i obnoviti staro, granatama oštećeno, dječije igralište ispred zgrade gdje je Collette smrtno ranjena – ogroman zadatak, ali vrijedan ulaganja.

[youtube id=”f4FZsG8xpOs” width=”600″ height=”350″]

Više o Collete možete pročitati OVDJE.

Svi zainteresirani za pomoć mogu donirati na sljedeću web adressu:
http://www.gofundme.com/26vug0?pc=fb_cr

(www.jabuka.tv | Domagoj Ledić)

7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.