Moskva napala Haag zbog “antisrpskog tumačenja”: Mladić je spasio UN-ovce

Iz Moskve je stigla žestoka kritika jučerašnje presude Ratku Mladiću, koji je osuđen na doživotni zatvor zbog niza ratnih zločina, uključujući genocid u Srebrenici.

Službena predstavnica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je da je presuda nastavak politizirane linije rada Haaškog suda zasnovane na antisrpskom tumačenju događaja devedesetih godina.

Rekla je da takva politika ne samo da ne doprinosi realizaciji osnovnih principa neizbježnog kažnjavanja za ratne zločine, već svakim korakom sve više otežava proces pomirenja na Balkanu.

Također je rekla da Haaški sud nije ispunio zadatak da nepristrano kazni sve one koji su počinili zločine, već je selektivnim pravosuđem opravdao pojedince unatoč postojećim dokazima i otvorio im put u politički život. Slijedeći Haaški sud, istakla je Zaharova, istu stvar učinio je i Sud Bosne i Hercegovine koji nije uvidio zločine ratnog zapovjednika Armije BiH Nasera Orića.

“Inferiornost logike Haškog tribunala ogleda se i u tome što je i pored utvrđivanja krivnje Mladića što je osoblje UN-a držao kao taoce, iako ih je time sačuvao od bombi NATO-a, zanemario činjenicu da je NATO bombardiranjem bespravno provodio vojnu operaciju na teritoriju  tadašnje Jugoslavije”, rekla je Zaharova, i dodala da je u tim napadima poginulo mnoštvo civila i djece, a da nitko na Zapadu zbog toga nije odgovarao.

Zaharova je dodala i da Haaški sud nije ispunio ni osnovna načela poštovanja osnovnih prava na život i pružanja medicinske pomoći onima kojima se sudi, te je podsjetila da s tim u vezi Mladiću u svibnju ove godine nije bilo dozvoljeno da doputuje u Rusiju na liječenje, unatoč tome što je Moskva dostavila sve neophodne garancije, prenosi Večernji list BiH.

“Iako se Tribunal do kraja godine gasi, mi računamo na to da će svi mehanizmi, povodom nastavka procesa Mladića, uključujući i mogućnost podnošenja žalbi, biti maksimalno efikasni, profesionalni i bez predrasuda, što je neophodno kako bi se očuvao mir na Balkanu”, zaključila je ona.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.