Moguće nove trošarine na gorivo, ali ne i na pivo i cigarete

Upravni odbor (UO) Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH će na prvoj narednoj sjednici koja će biti održana u ovom mjesecu razmatrati pristigli materijal radne grupe koja je analizirala prijedloge entitetskih vlada o uvođenju dodatnih trošarina na gorivo, duhan i pivo, potvrdila je za Dnevni avaz glasnogovornica Ministarstva financija BiH Nataša Krsman, dodavši kako je Upravnom odboru UNOBiH-a dostavljen opširan materijal.

Sjednica Obora trebala biti održana prošli tjedan, ali zbog posjete članova Misije MMF-a nije bilo moguće usuglasiti termin.

Radna skupina zadužena za analizu ovih materijala nije mogla puno toga usuglasiti, a posebno ne uvođenje trošarina na pivo i duhan, neslužbeno doznaje Avaz.

Naime, ideja je bila da se povećanjem trošarina na alkoholna pića i cigarete osiguraju prihodi fondovima zdravstvenog osiguranja, jer se planira smanjenje stope zdravstvenog osiguranja kao olakšavajuće mjere za poslodavce koji plaćaju velike namete.

Konkretan prijedlog je bio da se na pivo uvede trošarina od 15 feninga, a na cigarete, umjesto dosadašnjih 15, što se uvodi svake godine, 30 feninga.

”Kada je riječ o pivu, tu bi bilo dodatnih prihoda, ali bi došlo i do negativnih implikacija i na uvoz i na domaće proizvode, pa bi se moralo praviti izbor za domaće pivo. Također, bilo kakvo daljnje usmjeravanje u zdravstvo kroz izdvajanje prihoda vodilo bi do razbijanja jedinstvenog računa na nivou države. Teško je dokučiti kako bi se to dogodilo u FBiH, s obzirom na to da u ovom entitetu ima 11 fondova. Tu je još i Zakon o pripadnosti o javnim prihodima koji sve ovo dodatno komplicira”, rekao je Avazov sugovornik.

Problem se pojavio i u ustavnom smislu s obzirom na činjenicu da je zdravstvo u ingerenciji entiteta, pa i županije. S druge strane, radna grupa koju je formirao UNO navodno se usuglasila o uvođenju trošarina na naftne derivate, lož-ulje i na plin za vozila. Tu bi trošarine iznosile 10 posto, što je po mišljenju Avazovog sugovornika svima prihvatljivo, jer već postoji mehanizam raspodjele tih sredstava.
Goran Miraščić, savjetnik federalnog premijera Fadila Novalića, pojasnio je za “Avaz” intenciju

Federalne vlade o uvođenju dodatne trošarine na naftne derivate, koja bi bila namijenjena za autoputove i putove.

”Trebamo iskoristiti razdoblje kada su na burzama niske cijene nafte i naftnih derivata. Već imamo izdvajanje prihoda za autoputove. Uvođenje dodatnih 10 feninga osiguralo bi oko 75 milijuna KM, a ta sredstva će Javnom poduzeću “Autoceste” omogućiti oko 300 milijuna KM kreditnog potencijala. Mi moramo graditi koridor, to zapošljava ljude i osigurava nam razvoj”, kazao je Miraščić.

Prema procedurama, Upravni odbor (UO) UNOBiH-a ne mora prihvatiti mišljenje radne grupe, a ukoliko donese odluku u povećanju trošarina, zatražit će od Vijeća ministara da se urade izmjene Zakona o trošarinama, Zakona o sustavu neizravnog oporezivanja i Zakona o uplatama na jedinstveni račun.

Kada izmjene budu okončane, njih moraju usvojiti oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Ako u Parlamentu bude bilo kakvih amandmana, zakoni se ponovo vraćaju na mišljenje UO, a potom i u Vijeće ministara.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.