Hrvatska bira novi parlament: 33 birališta u BiH

Birališta u BiH na izborima za osmi saziv Hrvatskog sabora otvorena su i u nedjelju u 7 sati, drugoga dana glasovanja za hrvatske državljane koji žive u BiH ili privremeno borave u ovoj zemlji.

Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske nije objavilo podatke o odzivu prvoga dana za 11. izbornu jedinicu, no prema procjenama s birališta odziv je bio dobar. Pojedini mediji objavili su podatak da je prvoga dana na birališta u BiH izašlo skoro 8.000 glasača.

Na 33 otvorena birališta u BiH nisu zabilježene veće gužve, kao ni problemi u izbornom procesu.

Očekuje se da će danas bti veći izlazak birača na izbore jer je tradicionalno u BiH izlazak birača veći u nedjelju nego u subotu.

Hrvatski državljani koji žive u BiH ili privremeno borave u BiH mogu glasovati na biračkim mjestima u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Banjoj Luci koja su otvoreni do večeras u 19 sati. Najviše je biračkih mjesta, njih 20, otvoreno u Mostaru. U Sarajevu je otvoreno osam mjesta, u Tuzli tri, a u Banjoj Luci dva biračka mjesta.

U BiH, prema neslužbenim podacima, ima 264 tisuća hrvatskih državljana s biračkim pravom,a za ove se izbore aktivno registrirali njih više od 20 tisuća. Bez obzira na prethodnu registraciju Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, mogu na dane izbora pravo na glasovanje dokazati potvrdom za glasovanje koju će im izdati diplomatsko-konzularno predstavništvo u Bosni i Hercegovini.

Na izborima za Hrvatski sabor provedenim prije četiri godine, u BiH je bilo otvoreno 30 biračkih mjesta, a glasovalo je oko 17.000 birača.

Inače, u sklopu 11. izborne jedinice glasovat će se u 48 država na 114 biračkih mjesta,a za tri saborska mandata iz „dijaspore“ ove se godine natječu kandidati s 11 prijavljenih listi.

Hrvatski parlamentarni izbori osmi su izbori te vrste i prvi parlamentarni izbori u modernoj Hrvatskoj na kojima će birači moći iskoristiti preferencijski glas, što znači da na listi za koju budu glasovali mogu zaokružiti i ime kandidata kojemu daju prednost pred svim ostalima s te liste.

Kandidat koji osvoji najmanje deset posto glasova svoje liste imat će prednost pred drugim kandidatima bez obzira na poredak i mjesto na kojem se nalazi.

Saborski zastupnici, njih 151, biraju se neposredno tajnim glasovanjem na četiri godine.

(Fena)


1 komentar

  • Navalite bsgro na birališta..navalite i birajte mene a ko vas j…Meni treba Zagreb,mirovina..Meni neuništivom Boži Ljubiću koji je smuvao tisuće.vojnih invalidnina.Još nešto,radio bruji kako imate BESPLATNO autobus..I šta vi još hoćete?Stotinjak km.čekanje u redu,riganje po prugi..šta je to vama DA BI JA SEBE RJEŠIO I ZAJEBO VAS KO I DO SADA X PUTA..Ništa.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.