Mladi krumpir iz Ljubuškog uskoro na tržištu zemalja EU-a i Rusije

Direktor Poljoprivredne zadruge ”Plodovi zemlje” Dubravko Vukojević kazao je u izjavi za Fenu kako su osigurani svi uvjeti i dozvole za izvoz mladog krumpira iz Ljubuškog u zemlje Europske unije te da su za njihov krumpir zainteresirani i kupci iz Rusije.

Šanse za izvoz krumpira u zemlje EU-a su jako dobre, a već sljedeći tjedan ljubuški mladi krumpir trebao bi se početi izvoziti u Rusiju, kazao je Vukojević uoči održavanja manifestacije ”Dani mladog krumpira – Ljubuški rani”, koja će se održati 17. svibnja.

Na ljubuškim plantažama proizvode se sedam do osam tisuća tona mladog krumpira, ovisno o godini, ustvrdio je Vukojević, naglasivši pritom kako se u Hrvatsku, koja je trenutno najveći uvoznik mladog ljubuškog krumpira, godišnje izveze oko tri tisuće tona.

Uz mnogobrojne projekte, ljubuški poljoprivrednici planiraju izgraditi i sabirno-distributivni centar na Bijači, što bi značilo bržu i bolju prodaju proizvedenog povrća, odnosno prodaju bez prekupaca, naglasio je direktor navedene poljoprivredne zadruge.

Mladi krumpir iz Ljubuškog razlikovat će se na tržištu od mase uvoznog krumpira, osim po kvaliteti, i po unikatnoj kartonskoj ambalaži, rekao je Vukojević, istaknuvši kako su uz oko 10 000 komada kartonske ambalaže, osigurali i biorazgradive vrećice s logom.

Dodao je kako su im pri samom dizajnu ambalaže puno pomogli Europska unija i Vlade Njemačke preko programa za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj EU ProLocal, a kojeg implementira Njemačka razvojna agencija GIZ. Govoreći o samoj manifestaciji ”Dani mladog krumpira – Ljubuški rani”, Vukojević je kazao kako je njezin cilj predstaviti javnosti jedan visoko kvalitetan i autohton proizvod.

Po njegovim riječima, Poljoprivredna zadruga ”Plodovi zemlje” već desetu godinu zaredom organizira spomenutu manifestaciju koja, po mišljenju sudionika, puno pomaže pri plasmanu mladog krumpira na tržište Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Inače, službeni dio programa ”Dana mladog krumpira – Ljubuški rani”, započet će u Gradskoj vijećnici u 11 sati, nakon čega će na Gradskom trgu uslijediti otvaranje manifestacije gdje će se moći degustirati specijaliteti napravljeni od mladog krumpira.

Među gostima spomenute manifestacije bit će i općinski načelnik Nevenko Barbarić i direktorica GIZ-a za BiH i Crnu Goru Brigitte Heuel-Rolf.

(Fena)


3 komentara

  • A prije nego igdje trebali bi ga biti na tržištu Hercegovine a ne u Hercegovini kupujmo uvozni?!
    A i ono što prodajete uz put u Ljubuškom su sramotno visoke cijene pa ga onda izvozite u Rusiju za sitne novce.
    A svi bi kupili vaš krompir da je cijena primjerena.Dotjerajte u Široki sve možete prodati.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.