5 ranih simptoma raka debelog crijeva

Ako se karcinom debelog crijeva otkrije na vrijeme i liječenje započne odmah, on može biti izlječiv.

Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rak debelog crijeva drugi je najčešći oblik raka u muškaraca (iza raka pluća) i u žena (iza raka dojke).Od ukupnog broja dijagnosticiranih slučajeva raka u Hrvatskoj na ovu zloćudnu bolest otpada 15-16 posto slučajeva u muškaraca i 13-14 posto slučajeva u žena, piše Živim.hr.

Anemija

Anemija znači da imate niski broj crvenih krvnih stanica. Tumori koji rapidno rastu prerastaju vaše krvne zalihe, često stvarajući čireve. Zbog toga ćete često vidjeti krv u stolici. Anemija će također uzrokovati slabost i umor. Svatko se osjeća iscrpljen u nekom trenutku zbog stresa, bolesti i drugih čimbenika, ali kad je umor uporan i neobjašnjiv, treba ga istražiti.

Rektalno krvarenje

Možete primijetiti krv u stolici ili jednostavno na toaletnom papiru. Ili vam stolica može biti tamna, uzrokovana krvlju koja je probavljena u vašem GI traktu.Međutim, rektalno krvarenje također može biti uzrokovano hemoroidima ili analnim pukotinama. U svakom slučaju, ako primijetite krv u stolici, najbolje je otići kod liječnika.

Neželjeni gubitak težine

Tumori mogu uzrokovati gubitak apetita, ali oni također mijenjaju metabolizam. Brzo, neobjašnjeno mršavljenje, kada ne pokušavate smršavjeti može biti potencijalni simptom gotovo svakog raka.

Problemi sa stolicom

Tumori često uzrokuju blokade koje će vam otežati prolazak stolice. One će također promijeniti njen oblik nerijetko je čineći jako tankom. Često dolazi i do proljeva. Razgovarajte sa svojim liječnikom ako primijetite ove promjene duže od 4 tjedna.

Abdominalni bolovi

Ako primijetite jače bolove u želucu, osobito kada idete u kupaonicu, to bi mogao biti znak raka debelog crijeva. Također možete osjetiti više plinova. koji traju nekoliko tjedana. Mnogo je razloga za bol u trbušnoj šupljini, no nemojte riskirati ako osjećate da nešto ipak nije i u redu.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.