Mladen Naletilić Tuta u siječnju iznosi obranu za otmicu i poticanje na ubojstvo

Haški osuđenik Mladen Naletilić Tuta u siječnju bi trebao iznijeti svoju obranu na suđenju u kojem ga se tereti da je kao zapovjednik tzv. Kažnjeničke bojne HVO-a 1993. oteo Roberta Nosića u policijskoj postaji u Ljubuškom te poticao na ubojstvo Damira Brekala 1995. u Širokom Brijegu.

Na ročištu u srijedu ispitan je još jedan od policajaca, Dalibor Mijan, koji je iz sjedišta tzv. Kažnjeničke bojne HVO-a trebao odvesti zatočene civile, među kojima je navodno bio i Brekalo. No, Mijan je poput svog bivšeg zapovjednika Zdravka Vranića, ispitanog u listopadu, kazao da Naletilić nije izlazio iz svoje prostorije dok je pucano u Brekala.

“Trebali smo ići po neke civile, koji su bili uhićeni. Kada smo došli do središta Kažnjeničke bojne, bili smo jako napeti i spremni na pucnjavu. Naređeno mi je da odem do prostorije u kojoj je bio Mladen Naletilić. Pokucao sam mu na vrata, a kada ih je otvorio, rekao sam mu da smo došli po civile”, ispričao je svjedok. Dodao je i da je Tuta na to kazao “vodite ih” te zalupio vratima. Prisjetio se da je tada iza leđa čuo pucanj, nakon čega su se pojavili vojnici koji su vodili civile, a jedan od njih je bio ranjen u glavu.

Riječ je o zločinima zbog kojih je Naletilić na hrvatskoj granici uhićen još 1997., gotovo tri godine prije predaje Haškom sudu na kojem je u međuvremenu osuđen pa pušten iz zatvora nakon izdržane dvije trećine 20-godišnje kazne.

(Fena)


26 komentara

 • Moj stari ostaviše te tvoji generali,ovi posljeratni tajkuni,a svi bili tvoje ratne potrčke i uvlačiguzice,ti se povlači po sudovima oni zgrnuli milijone,sada se odmakli od tebe ko da te nikad u životu nisu sreli,smetaš im u njihovom konforu i raskoši luksuznog života. Još kažu,pusti Tutu prolupo,ostario ko će to namirit parama koliko njemu triba.Moj Tuta ti donio milijune pred rat oni ni gaća nisu imali sad obrnuto ti i obični bojovnici kažnjeničke nemaju skoro za gaće ovi milijone imaju,vile,kuće po moru,limuzine itd.Mi prolupali oni pametni.Stari,zapamti, obični branitelji su uz tebe,puna podrška.Izdrži…

  • Tuta je kriminalac koji je:
   Protjeran iz Jugoslavije. Potaživali su ga u Europi zbog kriminala pa se došao ovamo sakriti. Optužen za ratne zločine u BiH. Traže ga u Hrvatskoj zbog zločina. Čitav život mu se vrti oko kocke kriminala droge i oružja.
   Ne znam o čemu pričaš. Točno je da je nekadašnjoj vlasti trebao ali običnom puku nikad nisu i neće trebati kriminalci.

 • Miratovali,naši pretpostavljeni i politika im omogućili,šverc,trgovinu oni se sada šprdaju sa nama.Znali itko i jednog tajkuna iz Širokog Briga koji je išao na teren,prvu crtu.Mirko,Prndelj,Ćopo,Jozo Bogdan,Nakić,Predrag Kožul,Kraljević,Lijani itd.Nama govorili neka rade,švercaju daju vojsci.Vojsci 1000 km,sebi 100 000 km.zato je danas ovakva razlika,srednje klase nema i što je bilo prelazi u siromašne.Stari i ti si kriv za ovo,možda si mislio da će biti drugačije ali izdali te tvoji generali.Čim su došli do milijuna okrenuli leđa običnim braniteljima i priklonili se ovim ratnim tajkunima.

 • Dobro Tuta kriminalac a što su oni koji su u vrijeme rata dok je mladost ginula,naši sinovi,braća rođaci,švercali robu sa tim istim neprijeteljem u ratu i uzimali maržu 500 posto,tako i nama prodavali.Kako se to zove,ratno profiterstvo,trgovina gaženja po leševima,šverc,kriminal ili …..nešto drugo.Tutu politika dovela i postavila kad je trebo,kad im nije trebao politika ga probala ubiti,kad nije uspjelo zatvorili ga.Za mene su uvijek gori nalogodavci nego izvršitelji.Atko su oni,ugledni građani,političari koji i danas vode politiku sva tri naroda.UDBA..Čuda čini. Kontrolira politiku,drogu,kapital,državni i djelom privatni poduzeća itd. Uglavnom sve je i dalje pod njihovom kontrolom.

 • Danas kažu da su ratni profiteri i gospodarski kriminalci veliki gospodarstvenici!
  Ako treba birati između Tute i ratnih profitera onda uvijek dajem podršku Tuti i vojnicima koji su ratovali za Hrvatsku državu,ne za ovu Bosnu u kojoj uživaju ratnoprofiterske udruge…I svi su katolici da napomenem jer još nam fratar drži prodiku da neogovaramo ratnr profitere….

 • Uvijek sam govorila da nije postojao taj zadatak, ma kako težak bio, da ga Tuta neće riješiti u ratu, na dobrobit nas u Širokom Brijegu posebno !
  Možete danas govoriti što hoćete, ali nije u redu nimalo…
  Ratni profiteri ? ? Gadili su mi se uvijek. Fratri, novi val , također ! Isti su i međusobno se štite a sve u svrhu lažne pobožnosti i visokog morala…
  Tuta je naš, pomogao nam je i danas je spreman pomoći..
  Uvijek biram Tutu..

 • Prndelj je najmoćniji lik postavlja gvardijana u Širokom kako hoće,a on živi u Zagrebu,preuzima Aluminij,neznam što ima još bitno,možda Elektroprivreda HZ-HB,HT-Eronet i to je to.Dajte mu još to možda bude malo zadovoljan.POHLEPA JE ČUDO I OPASNA BOLEST…

 • tuta je mafioso sa sicilije koji je terorizirao ovaj grad prije 20-ak godina, ubijao, mučio i reketario nevine ljude. ne daj bože opet toga mada je i danas katastrofalno ali barem nisi u strahu da ne dobiješ metak zbog neke gluposti…

  • Svaka čast na pametnom komentaru. Ovi balavci što hvale tutu nisu se bili ni rodili kad su tuta i njegovi plaćenici harali po širokom. Baš bih volio da neki od njih dopane šaka jednom od tih kriminalaca kako bi onda hvalio tutu.

 • slazem se s ovim gore sto je reko za fratre..nazalost oni su po mom misljenju veća banda od bilo koje,,,a da im predlozimo zakon ko i u njemackoj i drugim razvijenim normalnim zemljama da se njima daje plaća ko normalnom coviku a da narod plaća godišnje neku cifru za odrzavanje Crkava.. ja mislim da ni u jednome slucaju nebi ni htjeli čuti o tome

 • Jeben vam majku udbasku sto lajete na Tutu,dok je trebalo ginut dobri smo bili.Šta imate protiv Kažnjeničke ,ako su pojedinci pravili probleme nisu svi.Većina vasih mama i seka se sexsali sa Tutom i Tutićim jer bila im je čast kad dodemo sa terena da nam dižu moral.

 • Ne želim o konkretnom jer ne znam. Ali općenito o Tuti za vrijeme rata želim i znam govoriti…Na stranu njegovi podanici , od zla oca, od gore majke !
  Zna to Tuta ! Ovdje ima jako puno komentara od onih koji su te ratne 91/92/93.bili doslovno djeca. Danas su dečki i djevojke i ne mogu ravnopravno sudjelovati u raspravi, jer naprosto ne znaju ! !
  Ja imam dovoljno i godina i iskustva i znam što govorim. Široki Brijeg je spasio Tuta ! ! ! Inače bi ga srbi i muslimani sravnili i prebrisali….

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.