Mlada umjetnica Marijana Tole: Svaki dan je dar od Boga, živimo ga kao da je posljednji

Marijana Tole je magistar slikarstva i profesor likovne kulture, a svoje zvanje stekla je na Akademiji likovne umjetnosti u Širokom Brijegu.

Marijana slika prekrasne slike, od kojih su mnoge religijskog karaktera, a u razgovoru za portal Hercegovina.in otkrila je koji su joj motivi i kako je tekao njen put u likovnoj umjetnosti.

Prenosimo njen razgovor.

Za početak možeš li se predstaviti čitateljima?

Lijep pozdrav svim čitateljima portala Hercegovina.in! Rođena sam u Mostaru, živim u Ljutom Docu. Osnovnu školu pohađala sam u Ljutom Docu i Biogracima. Završila sam srednju ekonomsku školu u Širokom Brijegu 2013. godine. Te iste godine upisala sam Akademiju likovne umjetnosti u Širokom Brijegu u trajanju od pet godina. Studiranje sam završila 2018. godine i stekla zvanje magistar slikarstva i profesor likovne kulture. Trenutno radim na zamjeni u Osnovnoj školi Biograci kao profesorica likovne kulture.

Možeš li nam reći koji su tvoji motivi upisa na Akademiju likovnih umjetnosti?

Još odmalena sam voljela crtati i slikati. Tako još u sedmom razredu na drugoj međunarodnoj izložbi dječjih radova u Trstu, na temu “Moja slika o Božiću” tršćanski esperantski savez proglasio je rezultate među kojima je moj rad proglašen najboljim u kategoriji do 14 godina. Što se može vidjeti na poveznici OVDJE.

Marijana je diplomirala na Akdemiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu

Ima li nešto što će ti ostati zauvijek u pamćenju, a što ti se dogodilo tijekom studiranja?

Vrijeme studiranja je bilo jedno posebno i nezaboravno iskustvo, rad i druženje s kolegama i profesorima uz veselu atmosferu. Profesori su nam puno pomogli na tom putu usavršavanja i zahvaljujem im puno svima ovim putem kao i prof. Aniti a posebno zahvaljujem svom mentoru prof. Antunu Borisu Švaljeku na dobroti i nesebičnom dijeljenju znanja. Zauvijek će mi ostati u sjećanju cjelokupno vrijeme studiranja jer je teško nešto izdvojiti, bilo je mnogo meni lijepih trenutaka u tijeku studiranja. Također je bilo i lošijih dana kad se jednostavno nije dalo uraditi kako treba, ali uz upornost i strpljivost i to se svladavalo. Također će mi ostati u lijepom sjećanju druženje i slikanje na likovnim kolonijama kao što su: likovna kolonija u Zadru “Zmajević” , “Fra.Mirko Ćosić” u Gorici te na Hutovom blatu.

Vidimo, slikaš prekrasne slike, možeš li izdvojiti neku koja ti je posebno draga?

Zahvaljujem puno.  Teško mi je izdvojiti neku sliku koja mi je baš posebno draga jer je svaka na svoj način posebna i vežu me lijepi trenutci uz nju. Ali bih izdvojila i zahvalila dragom Bogu na daru koji mi je dao, pa sam svoj diplomski rad posvetila “Otajstvu Presvetog Trojstva u slikarstvu”. Također bih izdvojila i dvije slike koje su nastale u ovom vremenu kad je cijeli svijet na trenutak stao. Napravila sam sliku sv. Leopolda Bogdana Mandića i drugu sliku “Bezgrešno srce Blažene Djevice Marije” i stavljam u njen zagovor svoju župu i cijeli svijet. Tu ću sliku darovati u našu Crkvu Sv.Ane. Također mi je draga i slika Ivana Pavla II. nastala na jednoj likovnoj koloniji”.Svi moji radovi mogu se naći i vidjeti na Facebook stranici Marijana Tole Art i na Instagramu.

Obično svi umjetnici imaju neki uzor, pa možeš li nam otkriti tko je tvoj uzor u svijetu slikarstva?

Pa ima ih više ali bih mogla izdvojiti Leonarda da Vincia, iako smatram da se od svakog umjetnika može nešto naučiti i svaki umjetnik u svojim djelima otkriva djelić sebe.

Može li se od slikarstva živjeti u BiH, i imaš li neke planove što se tiče izlaganja tvojih radova?

Da budem iskrena od samog slikarstva se baš ne može živjeti, potrebno je i nešto dodatno. S obzirom na današnje vrijeme u kojem se svi nalazimo nadajmo se svijetlu na kraju tunela.

Potrebno je razviti svijest o umjetnosti koja oplemenjuje svijet u kojemu živimo kako bi je znali na pravi način i cijeniti kao takvu.

Ali nadam se i vjerujem da će potencijala za umjetnost biti u BiH i više. Nadam se da ću napraviti i svoju prvu izložbu u skoroj budućnosti.Do tada sam zaokupljena pripremama za izložbu i narudžbama crteža i slika. Ovim putem želim se zahvaliti svima na ukazanom povjerenju za naručivanje slika kod mene.

Što bi mogla poručiti mladima koji namjeravaju upisati Akademiju likovnih umjetnosti?

Svim mladima koji namjeravaju upisati Akademiju likovnih umjetnosti bih poručila da se ne pokolebaju u onom što žele da slijede svoje srce i put umjetnosti. Vjerujem da ako nešto radite s ljubavlju to će uroditi plodom i uljepšati svijet u kojem živimo.

Marijani su jako dragi religijski motivi

Za kraj poruka čitateljima od mlade umjetnice?

Živimo svaki dan kao da je posljednji, jer je svaki dan dar od Boga, zahvalimo Bogu svojim načinom življenja i otkrijmo Njegovu ljepotu skrivenu u svakom buđenju novog dana.

Prekrasne slike Marijane Tole pogledajte u fotogaleriji.

(www.jabuka.tv)


11 komentara

  • Zbilja predivno, ne želim uvrijediti nikoga ali kada pogledam ove radove koje jedan običan čovjek moze razumjeti i usporedim sa nekim vrhunskim slikarima koji doslovno švrljaju i još dignu ogromnu lovu, onda umjetnost ponekad zbilja ide u krivom smjeru,.
    Predivni radovi, svaka pohvala i pod hitno se preselit u neku metropolu jer ovo svijet treba vidjeti

  • Ma predivno stvorenje,ne znam dal’ su ljepše slike ili ova predivna mlada dama.Od srca ti želim sve najbolje ,samo naprijed,uz Božiju pomoć

  • Kopija nije umjetnost, osim toga slike kao slike nemaju apsolutno nikakvu umjetničku vrijednost. Ovo je na razini slikara amatera, a ne nekoga tko studira umjetnost. Svaka čast za relikioznu tematiku, ali možda bi bilo dobro ne kopirati već samostalno i iz srca se izraziti.

  • U pravu si Marijana.Život je Božiji dar ali nemamo garanciju koliko dugo ćemo živjeti.Koliko god da živimo, neka bude na slavu Boga i blažene Gospe.Puno sreće tebi na tvom životnom putu i samo naprijed

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.