Ministarstvo financija i trezora BiH završava rad na proračunu za 2022. godinu

Ministarstvo financija i trezora BiH završava aktivnosti na izradi Dokumenta okvirnog proračuna (DOP) za razdoblje 2022.-2024. godina i Proračuna institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za ovu godinu i uputit će ove dokumente u dalju proceduru Generalnom tajništvu Vijeća ministara BiH.

Nakon preostalih tehničkih korekcija na tekstovima ova dva dokumenta i posljednjih kontrola sadržaja proračuna očekuje se da ovi dokumenti u ponedjeljak budu predati Generalnom tajništvu Vijeća ministara BiH.

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda izjavio povodom mnogobrojnih špekulacija u javnosti u vezi procedura usvajanja proračuna da svemu ovome prethode zahtjevi i konsultacije s proračunskim korisnicima koji su anekse proračunskih zahtjeva slali mimo svih rokova tražeći dodatna sredstva.

Prema riječima ministra Bevande, Ministarstvo financija i trezora BiH radi ovaj zahtjevan posao najbrže moguće i pored mnogobrojnih pritisaka s više strana te je odbacio tvrdnje o postojanju opstrukcija u ovom procesu.

Napominjem da smo na Globalni okvir fiskalne bilance i politika u BiH za razdoblje 2022-2024. godina, koji je Fiskalno vijeće usvojilo 30.3. ove godine, čekali devet mjeseci iako je Ministarstvo financija i trezora svoj dio posla završilo u roku. Osim toga, proračun za 2021. godinu nikada nije usvojen iako je prošle godine u veljači upućen Predsjedništvu BiH, naglasio je ministar Bevanda.

Navodi da je Ministarstva financija i trezora BiH u najbržem mogućem roku u datim okolnostima usporedo radilo Dokument okvirnog proračuna (DOP) za razdoblje 2022-2024. godina i Proračun institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2022. godinu.

To su dva obimna i ozbiljna dokumenta na kojima počiva financiranje institucija BiH i povrat javnog duga. Dakle, Ministarstvo financija i trezora BiH je imalo težak zadatak i prema tome se odnosimo odgovorno, profesionalno i ne podliježemo raznim pritiscima koji su svakodnevni i neosnovani, rekao je ministar Bevanda.

Temeljem Ustava i zakona Ministarstvo financija i trezora BiH je samo tehnički izvršitelj u procesu donošenja proračuna.

Nakon što Vijeće ministara usvoji Nacrt Zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH isti se upućuje ustavnom predlagatelju – Predsjedništvu BiH koje utvrđuje prijedlog Zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2022. godinu, poslije čega ga na konačno usvajanje upućuje na usvajanje Zastupničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Globalni okvir fiskalne bilance i politika u BiH zadao je okvire za proračun institucija BiH za 2022. godinu koji će iznositi 1.073.600.000 KM od čega su izdvajanje prihoda od neizravnih poreza za razinu BiH 865.500.000 KM, a ostatak su vlastiti prihodi.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.