Ministar reagirao na prosvjede: “Radimo pomak!”

Uvjeren kako nema niti jednog razloga da korektni dijalog ne bude nastavljen, Pregovarački tim Vlade HNŽ poziva predstavnike sindikata da u dobroj vjeri, a na dobrobit cjelokupnog obrazovnog procesa, rješava sva otvorena pitanja, koja eventualno nisu obuhvaćena potpisanim Kolektivnim ugovorom, reagirao je Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, znanosti, kulture i športa povodom štrajka upozorenja sindikata srednjih škola.

U priopćenju ministar navodi kako su u veljači ove godine potpisali Kolektivni ugovor za djelatnost srednjoškolskog odgoja i obrazovanja.

Tada su na zajedničkoj konferenciji za novinare predstavnici sindikata iskazali veliko zadovoljstvo korektnim dijalogom i postignutim dogovorom koji je doveo do potpisivanja spomenutog Ugovora, naveo je i dodao kako u potpisanom Kolektivnom ugovoru prvi put značajno je povećan obujam prava radnika u obrazovanju.

Izdvojio je smanjenje norme za radnike koji imaju djecu s poteškoćama u razvoju, radnike koji imaju četvero i više maloljetne djece, za mentore i savjetnike, za magistre i doktore znanosti, kao i radnike sa trideset i trideset pet godina radnog staža.

Također, u novom smo Kolektivnom ugovoru prosvjetnim radnicima, a što ranije nikada nije bio slučaj, omogućili prelazak iz jedne u drugu školu. Podsjetit ću  da je ovo  Ministarstvo uz podršku Vlade uspješno riješilo i pitanje organizacionih šema, radno-pravni status za više prosvjetnih radnika i da, usprkos svim problemima  koje imamo kada je u pitanju broj učenika, nitko od radnika nije ostao bez posla, naveo je Hadžović i dodao kako su sve aktivnosti usmjerene ka boljem, modernijem, europskim standardima bližem procesu obrazovanja, kao i poboljšanju radno-pravnog i materijalnog statusa i uvjeta rada svih radnika.

Želim posebno istaknuti da smo prvi put nakon deset godina otvorili proces razgovora o povećanju plaća u obrazovanju i tu već učinili konkretne pomake koji su u skladu s realnim mogućnostima proračuna, zaključio je ministar.

Tijekom prosvjeda, došli su pred zgradu Vlade HNŽ-a i tražili da im se netko obrati ali su se, nakon što to nije htio učiniti nitko, razišli.

Prosvjedi na ulicama Mostara: Prosvjeta traži veće plaće

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.