Ministar financija FBiH: Moguće umanjenje mirovina

Uprkos zahtjevima umirovljenika, najugroženije populacije u BiH, da im primanja budu usklađena s rastom troškova života, naredne godine, prema svemu sudeći, neće biti povećanja mirovina. Naprotiv, federalni ministar financija Ante Krajina, govoreći o tome za “Dnevni avaz”, iznio je sasvim suprotno viđenje i crnu prognozu.

“Mirovine naredne godine mogu biti samo smanjene, jer nas očekuje vrlo teška godina, prema procjenama domaćih, ali i stranih ekonomskih analitičara”, kaže Krajina. Prema njegovim riječima, ne postoje realne šanse za rast umirovljeničkih prihoda, te bi bilo “najbolje za sada” da ta izdvajanja ostanu barem na dosadašnjem nivou. S druge strane, ovakve prognoze samo će dodatno osnažiti najave da će proljeće naredne godine obilježiti velike demonstracije i socijalni nemiri.

Da su u strahu i umirovljenici zbog ekonomske krize, potvrdio je i predsjednik Saveza umirovljenika FBiH Omer Omerefendić. “Za sada neće biti rasta naših primanja, to nam je kazao federalni premijer Nermin Nikšić na nedavno održanom sastanku. On nam je, ipak, obećao da nam neće biti umanjivane mirovine”, kaže Omerefendić.

Zijad Krnjić, direktor Zavoda MIO, naglašava da je institucija na čijem je čelu čvrsto opredijeljena da mirovine naredne godine ostanu iste i da ne budu umanjene. “O rastu ovih primanja možemo govoriti tek na proljeće, jer je zimski period, prema svim procjenama, ekonomski manje aktivan. U svakom slučaju, mi ne planiramo pad umirovljeničkih prihoda”, pojašnjava Krnjić.
Kako kaže Krnjić, isplata mirovina za prosinac ne može početi prije 05. siječnja naredne godine. “Nažalost, nismo u mogućnosti da isplata mirovina počne prije zbog novogodišnjih i vjerskih praznika. Mi ovih dana očekujemo i najveći priliv sredstava, te je i to jedan od razloga što isplata ne može početi ranije”, tvrdi Krnjić, a piše Avaz.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.