Milićević o Aluminiju: Savjest mi je mirna, Vlada je radila iako je znala da neće biti rezultata

Potpredsjednica Vlade Federacije BiH i ministrica finansija Jelka Milićević kazala je danas u Mostaru da je Aluminij već godinama u problemima i da je ovakav način poslovanja jednostavno bio neodrživ.

Ona je priznala da je sve vodilo ka gašenju Aluminija i da je Vlada FBiH poduzimala uzaludne poteze.

Pokušali smo u vladi sve što smo mogli. Poduzimali smo aktivnosti za koje smo unaprijed znali da neće dati rezultate, ali jednostavno da bismo pripremili ljude u Aluminiju da je takvo nešto neizbježno, rekla je Milićević, prenosi Klix.ba.

Na pitanje o mogućem stečaju kompanije, ona je kazala da stečaj ne šalje dobru poruku jer mnogi misle da je to likvidacija privrednog subjekta te je dodala da bi se sve trebalo pripremiti za proces stečaja.

Sva imovina Aluminija je pod hipotekom. Ne može se ići u stečaj bez namirenja obaveza i stečajne mase. To je specifičnost Aluminija i sada je faza da se mora vidjeti proces restrukturiranja, dokapitalizaciije kroz strateške partnere i mogućnosti ili oživljavanja ili je tek tada stečaj, kazala je Milićević.

Ona je kazala da vlasništvo Aluminija zapravo nije njegovo vlasništvo. Prema onome što je poznato, vrijednost imovine se procjenjuje na oko 156 milijuna KM, dok dugovi iznose više od 400 milijuna KM.

Sve financijske institucije i povjeritelji su osigurali potraživanja hipotekom. Niti u jednoj komercijalnoj banci ne možete dobiti kredit bez osiguranja kredita. Založno pravo je kredit na kredit. Došli smo do toga da vlasništvo Aluminija nije vlasništvo Aluminija vec nečije drugo, istakla je.

Ona je novinarima rekla da Aluminij u BiH, koje je mala ekonomija, ne može utjecati na odlučujuće faktore poput cijene električne energije, glinice, koksa, plina niti sirovog aluminija.

Ne mogu se sve sirovine uvoziti, a zatim izvoziti. Tržište upravlja nama, a mi ne upravljamo sistemom. Pokušali smo sve. Meni je savjest mirna, kao i ministru Džindiću i premijeru (op.a. Novaliću). Vlada, što je mogla, je napravila, kaže Milićević.

Za kraj je rekla da je opredjeljenje Vlade FBiH uvezivanje staža svim radnicima koji nisu svojom krivicom došli u status u kojem se trenutno nalaze radnici Aluminija.

Oni bi time stekli pravo na zdravstvenu zaštitu i riješili neriješeni status na birou te bi imali platu godinu, zaključila je.

(www.jabuka.tv)


14 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.