Milanko Kajganić umjesto Gordane Tadić

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH (VSTV) imenovalo je u srijedu Milanka Kajganića za vršitelja dužnosti glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH nakon što je ranije tijekom dana donijelo odluku o smjeni Gordane Tadić s te pozicije.

Kajganić je tužitelj od 2014. godine, a prije toga je bio na različitim policijskim dužnostima u MUP-u Republike Srpske i tužiteljstvu tog entiteta.

Iz VSTV-a su najavili kako će uskoro raspisati natječaj za novog glavnog tužitelja.

Gordana Tadić smijenjena je jer je u stegovnom postupku koji je protiv nje proveden utvrđeno kako je nesavjesno obavljala dužnost i zlorabila položaj. Umjesto dodjele predmeta podređenim tužiteljima kroz automatizirani sustav ona je to činila po svojim kriterijima. Također je utvrđeno kako je propustila poduzeti mjere sigurnosne zaštite unutar Tužiteljstva BiH.

Smjenu Gordane Tadić tijekom dana su osudili Hrvatski narodni sabor BiH (HNS) kao i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Koristili su identičnu argumentaciju tvrdeći kako je Tadić žrtva urote Bošnjaka.

Ovo je osvetnički potez muslimana u VSTV-u i napravljen je po instrukciji Stranke demokratske akcije (SDA), kazao je Dodik novinarima u Banjoj Luci. Njegova je teza kako je Tadić srušena jer je došla u sukob s Osmanom Mehmedagićem, ravnateljem Obavještajno sigurnosne agencije (OSA) koji je blizak čelniku SDA Bakiru Izetbegoviću, prenosi Hina.

Mehmedagić je postao predmetom istrage Tužiteljstva BiH u tri slučaja povezana sa sumnjama da je zlorabio svoje ovlasti te da poziciju ravnatelja OSA-e obnaša koristeći se krivotvorenom diplomom kao dokazom da ima pripisanu stručnu spremu.

Iz HNS-a su pak u priopćenju naveli kako je nasilna smjena državne tužiteljice Tadić pod palicom bošnjačkog političkog vrha, potpomognutog besramnim paraobavještajnim pritiscima i medijskim spinovima označila slom trećeg stupa vlasti u Bosni i Hercegovini dodajući kako u ovim trenucima traje bošnjačko otimanje i ovladavanje pravosuđem.

Gordana Tadić smijenjena s mjesta glavne tužiteljice BiH

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.