Gordana Tadić smijenjena s mjesta glavne tužiteljice BiH

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH danas je donijelo konačnu odluku o smjeni Gordane Tadić s funkcije glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH.

Gordana Tadić će, kako je ranije odlučeno, biti premještena s mjesta glavne tužiteljice Tužilaštva BiH na mjesto tužiteljice državnog tužiteljstva, prenosi Klix.ba.

Za sada nije poznato tko će biti v.d. glavnog tužitelja, a opcije su Ozrenka Nešković, Diana Kajmaković, Ismet Šuškić ili Milanko Kajganić.

Gordani Tadić su odbijene žalbe, a smijenjena je nakon što su Prvostupanjsko i Drugostupanjsko disciplinsko povjerenstvo za tužitelje VSTV-a BiH, odlučujući po disciplinskoj tužbi Ureda disciplinskog tužitelja VSTV-a BiH, donijela odluku čime je utvrđena njena odgovornost zato što je propustila postupiti u skladu s relevantnim odredbama pravilnika o TCMS-u i zaključkom Vijeća od 17. i 18. prosinca2014. godine, kojim VSTV BiH “zadužuje glavne tužitelje u BiH da u svojim institucijama osiguraju dodjeljivanje predmeta svim tužiteljima putem TCMS-a”.

Također je propustila poduzeti potrebne radnje s ciljem otklanjanja eventualnih tehničkih prepreka za dodjelu predmeta automatskim sustavom odabira, čime je počinila disciplinske prekršaje iz člana 57. točka 8. “nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti” i točka 17. “propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća” Zakona o VSTV-u BiH.

Također je tužena postupila suprotno odredbama Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH i propustila da pokrene postupak personalnih sigurnosnih provjera zaposlenika Tužiteljstva BiH te je propustila postupiti u skladu sa zaključkom VSTV-a BiH od 17. srpnja 2019. godine, kojim “se obvezuju sve pravosudne institucije u BiH da hitno provedu sve obaveze i mjere propisane Zakonom o zaštiti tajnih podataka BiH”, čime je počinila disciplinske prekršaje iz članka 57. točka 8. “nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti” i točka 17. “propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća” Zakona o VSTV-u BiH.

Za sada nije poznato tko će biti v.d. glavnog tužitelja, a opcije su Ozrenka Nešković, Diana Kajmaković, Ismet Šuškić ili Milanko Kajganić.

(www.jabuka.tv)19 komentara

 • Bosnjaci preuzimaju i tuzilastvo. Sve ide po planu Bakira, on je trazio ovu politicku smjenu. Sada su svi mirni osim hrvata i srba. Krece zestoki progon pripadnika VRS i HVO. Bosnjaci sada sve imaju u svojim rukama, mogu montirati procese kao u slucaju Leutar, Memic itd.

  • Pa bila je pajdo dosad ” Tadić “, pa šta je napravila po slučaju Leutar????? Ništa!!! Sjedila i mrsnu plaću brala i ostale beneficije. Neka ju je đavao odnija.,..

   • HRvati su JAMILI sva Ministarstva gdje su pare, i pravda!! Ukradi- JAMI, a nećeš odgovarati, imamo zaštitu!!
    Pa, kako sz nam se sada izmakla ova Ministarstvo Pravde, gdje spada i VSTV i Tužiteljstvo, Tko je zakazao???

 • Sest bosnjaka iz VSTV glasalo za smjenu i niti jedan srbin i hrvat. Sto ovo govori o VSTV. Ovo je krah pravosudnog sistema jer nam je i pravosude podjeljeno po nacionalnoj osnovi. Strasno i ovo vodi u daljnje podjele i dominaciju SDA i silovanje pravosuda…

  • Ako sam dobro razumio, bošnjaci Muslimani bili za smjenu a bošnjaci Srbi i bošnjaci Hrvati protiv. Jeli bio i jedan Hercegovac?

 • Ovu smjenu je davno zatrazio i obecao Bskir Izetbegovic i SDA. Sto je tu cudno. Presjednik VSTV boravi u SDA, bosnjaci glasali za smjenu. Serijat zazivljava ozbiljno u Sarajevu i u Federaciji. Covic seta i dogovara sa Bakirom, sto o ovome ili da njega ne firaju ili da mu daju mjesto clana presjednistva na iducim izborima a da obesprave hrvste gdje stignu. Dom nsroda je sve za hrvate ali Covic vise spominje presjednistvo. Sa smjenom Gordane Bakir je ovladao sa svim, VSTV, Osa, min Sigurnosti, Sud BiH, sipa, Mup izd. Gotovo sada moze poceti ostrijel hrvata i srba i zastita kriminalnih radnji i ubistava njihovih simpatizera. Raspiratori, lazne diplome, ubistvo Leutar, Memic, dva policsjca u Sarajevu , ratni zlocini Armije, sve pada i vodu…, To je konacan cilj…

 • pravosuđe je temelj države, dakle ako je isto podrovano na ovakav način, država nema nikakav temelj (koji je i prije bio vrlo klimav) i počet će se urušavati, nužno. U povijesti, pad država je vrlo često počinjao na sličan način. Na ovako nešto, potrebno je mudro i adekvatno odgovoriti, a što će također voditi daljnjem raspadu.

 • Cudno stranci vide ovo politicko nasilje na Sud i tuzilastvo i cute. Vide sto se zbivalo u slucaju Debevac, slucaj Osmica itd. Pa ovo vodi u urusavanje temelja drzave.

 • Anonimno
  20. listopada 2021. u 19:36 e jestwe neki ljudi komunisti vas vucaju za nos i vi i dalje samo njima vjeruhete dobro je rekao onaj naj gori su hrvati

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.