Merkel u Bundestagu: Nove mjere nemaju alternativu, situacija “dramatična”

Njemačka kancelarka Angela Merkel branila je u Bundestagu najnovije mjere u borbi protiv širenja pandemije te zaključila kako one nemaju alternativu jer je situacija “dramatična”.

Mjere za kojima sada posežemo su prikladne, nužne i primjerene. Bilo bi prekasno kada bismo čekali da se odjeli intenzivne njege napune pa tek onda djelovali, rekla je Angela Merkel (Kršćansko-demokratska unija CDU) obraćajući se njemačkom parlamentu na temu politike njezine vlade u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Njemačka kancelarka je situaciju u Njemačkoj opisala kao dramatičnu i ukazala na broj novozaraženih koji svakodnevno doseže rekordne vrijednosti.

Mi se na početku hladnog godišnjeg doba nalazimo u dramatičnoj situaciji koja pogađa sve, bez izuzetka, rekla je Merkel. Ona je dodala da bi sadašnji trend porasta novozaraženih medicinske kapacitete uskoro mogao dovesti do kolapsa.

U Njemačkoj je potvrđeno 16.774 novih slučajeva zaraze koronavirusom, čime se njihov broj povećao na 481.013, pokazuju u četvrtak podaci Instituta Robert Koch (RKI).

Kancelarka je apelirala na građane da budu oprezni i solidarni tijekom koronakrize. Pandemija društvo stavlja na kušnju i to višestruku: medicinsku, političku, gospodarsku i socijalnu. Samo zajednički i solidarno možemo prevladati ovu krizu, rekla je Merkel.

Njezin govor je od samog početka prekidan povicima iz redova desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) zbog čega ih je predsjednik Bundestaga Wolfgang Schaeuble višestruko opominjao.

Ova stranka se oštro protivi novim mjerama a predsjednik zastupničkog kluba AfD-a Alexander Gauland je zatražio jači utjecaj parlamenta u postupku donošenja odluka o mjerama protiv pandemije. Uvođenje korona-diktature po potrebi se ne slaže s našim poimanjem demokratskog poretka, rekao je Gauland.

Jači utjecaj parlamenta u donošenju mjera u borbi protiv pandemije zatražila je i oporbena Liberalno-demokratska stranka (FDP).

Merkel je objasnila kako je svjesna toga da je koronakriza teško iskušenje za demokraciju. Ona je istodobno istaknula potrebu da se o mjerama javno raspravlja, ali je rekla da se rasprava treba odvijati bez dezinformacija o virusu.

Od odnosa prema činjenicama o virusu ne ovisi samo demokracija nego i ljudski životi, rekla je Merkel.

Njemačka kancelarka je upozorila na opasnost smirivajućeg uljepšavanja situacije i populističkog negiranja opasnosti.

Savezna vlada i predstavnici saveznih pokrajina u srijedu su odlučili uvesti nove mjera u borbi protiv pandemije koje između ostalog uključuju zatvaranje ugostiteljskih objekata i ukidanje kulturnih i sportskih manifestacija do daljnjeg.

Bild: Njemačka ide u lockdown

(Hina)


5 komentara

  • Misli li netko da ova SPODOBA radi u inetresu Njemačke i Nijemaca? pustila je u zemlju milijune Pakistanaca, Afganistanaca, SIirijaca, Marokanaca…. koji masovno napadaju ljude po Njemačkoj. Siluju žene. Sada provodi PLAN zatvaranja koji nema nikakvog uporišta u logici, brojevima umrlih. NIŠTA. Ali PLAN mora ići dalje. Uništavanje i islamizacija Europe pod vodstvom ove …… se nastavlja.Nijemci je PREZIRU. Ali eto izabrana je demokratski. Ahaaaaaaaaa

  • Ovaj tekst je jabuka dobro napisala. Direktno i bez manipuliranja.

    Što se tiče broja zaraženih, podjeli na dvadeset i usporedi sa Hrvatskom. Ispada nešto oko 800.

    Njemački narod dobro prima ograničenja, ako AfD ovako nastavi otić će brzo ispod nulle.

  • Nastavi ti babetino glupa mamiti migrante i ostale razbojnike s Bliskog istoka… dok vrag ne odnese i tebe i Njemačku. Pa će toi jednog dana otinuti glavušu! Glupa babetino!

  • Ova ce nas odvesti u propast kao njen hitler okupirala nas param a njen sef hitler puskom iste granice isti apetiti ali ce opet slomit vilicu na rusiji

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.