Menadžer Houstona uvukao klub u velike probleme zbog tweeta o Hong Kongu

U Hong Kongu posljednja četiri mjeseca traju veliki prosvjedi protiv Kine. Sve je započelo s mirnim šetnjama gradom, a što je vrijeme više odmicalo mirni prosvjedi postajali su sve brutalniji i prerasli su u velike sukobe građana s policijom i vojskom.

U svijet svaki dan stižu sve krvavije slike prosvjeda, iz Pekinga stižu sve agresivnije izjave i prijetnje, a u svemu tome neočekivano su se našli i Houston Rocketsi.

Naime, njihov GM Daryl Morey putem Twittera je pružio podršku prosvjedima. Objava je u međuvremenu izbrisana, ali je svejedno stvorila mnogo problema Rocketsima. Kineska vlada, košarkaški savez i razni kineski biznismeni odmah su osudili taj potez i prekinuli sve veze s ovom franšizom.

Kinesko tržište je privlačno svima, pa tako i NBA momčadima. Houston je prije ovoga skandala među Kinezima uživao veliku potporu. Bili su drugi najpopularniji klub, ponajviše zbog toga što je u njih igrao Yao Ming, legenda kineske košarke. Čini se da Yao, koji je predsjednik Kineskog košarkaškog saveza, neće sudjelovati u mirenju “zaraćenih” strana jer je već osudio Moreyjev potez.

Ubrzo je stigla i isprika GM-a Rocketsa.

Priopćenjem se oglasila i NBA liga.

Svjesni smo da su stavovi generalnog menadžera Houston Rocketsa, Daryla Moreyja, uvrijedili mnoge naše prijatelje i obožavatelje u Kini, zbog čega nam je žao. Iako je Daryl jasno rekao da tweet ne predstavlja mišljenje lige ili Rocketsa, vrijednosti lige podržavaju pojedince da se educiraju i razmjenjuju mišljenja o važnim stvarima. Imamo veliko poštovanje prema kineskoj povijesti i kulturi i nadamo se da sport i NBA mogu biti upotrijebljeni za objedinjavanje kulturoloških podjela i okupljanje ljudi, poručili su iz lige.

U američkim medija se brzo pojavila i priča o mogućem Moreyjevom otkazu, ali su NBA insideri to ubrzo demantirali pozivajući se na dva dobro upoznata izvora iz Houstona.

Problemi za Rocketse su se već pojavili. Ming je rekao da kineska liga prestaje surađivati s Houstonom. Webo (kineski Twitter) je objavio da prekida sve veze s Rocketsima. Iz Tencent Sporta, koji je na ljeto s ligom potpisao ugovor oko prenošenja utakmica vrijedan 1,5 milijardi dolara, su rekli kako neće prenositi nijednu Houstonovu utakmicu ove sezone. Izgubili su i najmanje dva sponzora, prenosi Hoopster.hr.

Neočekivani problemi za Houston na samom otvaranju trening kampa, a ne tiču se košarke. Bit će zanimljivo pratiti i nastavak ovoga slučaja. Iako ga Houston neće otpustiti, postoji velika vjerojatnost da bi Morey mogao odstupiti sam.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.