Mistično planinsko jezero: Čuva mračnu legendu, nitko mu se ne smije približiti

Nastalo vulkanskom erupcijom prije 2000 godina, jezero Mashu u Japanu smatra se jednim od najbistrijih jezera na svijetu. Nalazi se u sklopu nacionalnog parka Akan Mashu, na otoku Hokaido u sjevernom Japanu, a prastanovnici Japana Ainui smatrali su ga svetim, piše BBC.

Budući da ga skriva gusta magla i nalazi se u krateru dubokom 200 metara, čije se litice strmoglavo spuštaju u vode jezera, pristup obalama jezera je iz sigurnosnih razloga japansko ministarstvo za okoliš strogo zabranilo. Otežan pristup jezeru samo pridonosi njegovoj tajanstvenosti, ali i čuva čistoću njegovih voda.

Na jeziku Ainua jezero Mashu nazivaju Kamuito – jezero bogova, a lokalci prenose legendu o duhu žene koji obitava u njegovim dubinama. Legenda također govori da će svakog posjetitelja koji vidi površinu jezera, obično skrivenu u magli, zadesiti nesreća. Kako tvrde, muškarci neće imati uspjeha u poslu, a žene do poznih godina neće moći postati majke.

Jezero, duboko 212 metara, sto dana u godini je skriveno maglom, a jedno je od najdubljih jezera u Japanu. Također je jedno od najbistrijih jezera na svijetu te se kroz njegove vode vidi u dubinu od 20 do 30 metara.

Na jezeru nije moguće plivati, ploviti čamcem ni ribariti, no postoje vidikovci koji posjetiteljima omogućuju da sa sigurne udaljenosti pogledaju mistično jezero.

(www.jabuka.tv) 

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.