Mateja Galić u Širokom Brijegu predstavlja izložbu skulptura ”Međuprostor”

U galeriji VRBA u Širokom Brijegu održat će se otvaranje izložbe skulptura Mateje Galić pod nazivom Međuprostor.

Otvorenje izložbe održat će se u subotu, 1. travnja s početkom u 19:00 sati.

Prelazak u novu dimenziju

Današnja percepcija stvarnosti često počiva na banalnostima, na stvarima koje se mogu opipati, shvatiti i doživjeti „na prvu“. Mateja Galić radovima iz svog novog ciklusa protestira protiv svjetonazora u kojima se sve mjeri, važe i opisuje u superlativima. U stoljeću u kojem se većina toga polira, brendira i počiva samo na površinskom sloju ljuske, umjetnica se hrabro odlučuje za skulpture, kojima je potrebno pristupiti intimno jer one traže suptilnost, unošenje u format i gledanje iz neposredne blizine. Svoje skulpture definira metalnim konturnim linijama koje jasno određuju volumene, zatvaraju i otvaraju prostore.

Njima se u igri formi suprotstavljaju mekani, loptasti, valjkasti i valoviti volumeni, a skulpture na momente prelaze u prostorne crteže, vođene linijom koja geometrijski ne poštuje sva pravila trodimenzionalne perspektive uvodeći nas tako u međuprostore i nevidljive dimenzije. Stepenice i merdevine umjetnica leitmotivski provlači kroz skoro sve radove, pričajući arhitektonskim formama o čovjeku. Dok Escherove stepenice prave optičke iluzije, stvarajući konfuzije, Matejine nas svjesno vode da pogledamo iza banalne stvarnosti, otvarajući nam vrata novih dimenzija i nisu nipošto prelazak u virtualni prostor Metauniverzuma u kojem se spajaju virtualna i svakodnevna realnosti, nego su ljudska, duhovna potreba za četvrtom dimenzijom, koja je u potpunosti emocionalnog karaktera.

Svojim skulpturama umjetnica uspješno ispituje male mikro prostore aludirajući na ulazak u veliki, široki svijet oslobođen uskogrudnosti i jednodimenzionalnosti, piše Tomislav Ćavar.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.