Mate Lončar: Mladi mijenjaju sliku Posušja

Najmlađa općina u Bosni i Hercegovini u posljednjih godinu dana doživljava pravi kulturno-zabavni te edukacijski procvat ponajviše zahvaljujući aktivnim mladim ljudima iz nekoliko udruga, a jedna od njih svakako je Vijeće mladih općine Posušje.

O radu samog Vijeća i pozitivnim zbivanjima u Posušju za portal Jabuka.tv govorio je Mate Lončar, 22-godišnji student međunarodne politike i diplomacije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru koji je ujedno predsjednik te jedan od osnivača Vijeća mladih općine Posušje na čijom osnivačkoj skupštini je bila ekipa našeg portala.

”Vijeće mladih općine Posušje broji 50-ak članova od kojih većina aktivno sudjeluje u kreiranju svih naših projekata i realizaciji istih. Izuzetno sam zadovoljan međusobnom suradnjom udruga koje čine Vijeće, a to je zasigurno najvažniji prvi korak koji nam je omogućio da na području naše općine, a i šire, provedemo velik broj kvalitetnih projekata, od kulturnih, zabavnih, humanitarnih i edukativnih,” priča Mate Lončar za portal Jabuka.tv

Nisu u Posušju samo diskoteke

Mladi iz Posušja se sve više uključuju u nevladin sektor, što kroz Vijeće mladih što kroz druge udruge, a veseli ta činjenica što je njihovo zajedništvo samoj općini i njima samima donijelo velik broj akcija koje su proveli i uključili sugrađane u isto.

”Vijeće mladih općine Posušje ponosno je na sve svoje projekte, a posebno na ekološke akcije, socijalne projekte te humanitarne akcije za osobe s posebnim potrebama. Neki od projekata koje bih izdvojio su ”Darivaj bližnje, obogati sebe”, ”Edukacija djece o zaštiti okoliša”, ”Prijavi mito, zaustavi korupciju”, kazališna predstava čiji autor je naš član Jozo Kolobarić, ”EU pred tvojim vratima” gdje smo ugostili delegaciju Europske unije u Posušju te na kraju posjete područnim osnovnim školama u Posušju čije učenike smo darivali, a jednoj školi smo uspjeli nabaviti kopirni aparat,” priča Lončar te dodaje ”Za vrijeme katastrofalnih poplava koje su pogodile BiH, Vijeće mladih općine Posušje se aktivno uključilo u prikupljanje pomoći, a osobno sam ja i kolegica Anđelka Oreč iz Vijeća bili u Posavini gdje smo nekoliko dana volontirali.

Vijeće mladih općine Posušje ostvarilo je odličnu suradnju s Udrugom gospodarstvenika Posušje, a također su uspjeli iz općinskih grant sredstava dobiti 5.000 maraka za projekte za mlade. Lončar također ističe da bi se gospodarstvenici trebali aktivnije uključiti u rad lokalne vlaste, a ista ta vlast bi trebala više osluškivati mišljenja gospodarstvenika. Istaknuta je i veoma dobra suradnja s Ministarstvom obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH čija je ministrica Helena Lončar i sama Posušanka koja je, po riječima Lončara, bila uključena u rad s mladima još od njegovih srednjoškolskih dana.

”Posušje nisu samo diskoteke i izlasci, u Posušju se kvalitetno radi, u posljednje vrijeme je obogaćen kulturno-zabavni sadržaj u gradu o čemu svjedoče manifestacije ”Posuško lito” i ”Večer klapske glazbe” te koncerti održani u središtu grada, a da ne govorim o mnogim večerima poezije, recitacije i glazbe, a upravo takvim jednim projektom smo se oprostili od 2014. godine. Mogu vam sa sigurnošću reći da mladi mijenjaju sliku Posušja,” rekao je Mate Lončar, predsjednik Vijeća mladih općine Posušje, za portal Jabuka.tv

Što uraditi u 2015. godini?

”Aktivno radimo s kolegama iz Vijeća mladih Široki Brijeg na osnutku vijeća mladih u Grudama i Ljubuškom. Jedan od tih gradova ti kroz sljedećih par mjeseci trebao dobiti svoje vijeće mladih, a samim time bi imali pravnu osnovu osnovati Vijeće mladih Županije Zapadnohercegovačke. Upravo se čeka da naša županija osnuje vijeće mladih kako bi se moglo formirati Vijeće mladih Federacije BiH. Do sada svoja županijska vijeća imaju Unsko-sanska županija, Sarajevska, Srednjobosanska, Tuzlanska i Posavska županija, a potrebno je šest od deset županija kako bi mladi imali svoje predstavnike na entitetskoj razini,” objašnjava 22-godišnji prvostupnik politologije.

mate_loncar_vm

Detalj sa osnivačke skupštine Vijeća mladih općine Posušje

 

Vijeće mladih općine Posušje kao svoj glavni projekt u ovoj godini vide etnologiju gdje bi kroz nekoliko dugotrajnijih projekata radili na očuvanju tradicije Hrvata u BiH. Također, uskoro će se održati javna tribina po pitanju socijalnih razlika među učenicima osnovnih i srednjih škola u Posušju jer postoji određen broj učenika čiji roditelji jednostavno ne mogu osigurati novac za užinu svaki dan.

”Političari u Županiji Zapadnohercegovačkoj moraju voditi bolju brigu o mladima, a isti ti mladi bi se trebali aktivirati u svojoj lokalnoj zajednici kroz razne projekte od kojih bi koristi imali upravo mladi. Mi ćemo sigurno podržati pozitivne projekte koje će nova vlast pokrenuti, ali isto tako smo tu i da im uputimo kritiku i ukažemo na neke propuste koji se tiču mladih. Mislim da mladi polažu dosta nade u novu vlast od kojih očekuju promjene na bolje, a došlo je vrijeme da se radi jer samo aktivnim zalaganjem može se postići nešto pozitivno. Apsolutno sam zagovornik ostanka mladih u BiH posebice u našoj županiji iz koje je u prošloj godini otišao velik broj mladih na rad u inozemstvo,” govori Lončar u razgovoru za portal Jabuka.tv

Lončar nam je kazao podatak da je svega pet posto mladih u BiH uključeno u nevladin sektor, a šest posto u političke stranke što su slabe brojke te bi, po njegovim riječima, zastupljenost mladih u NVO sektoru i politici trebao biti znatno veći.

”Ljudi u Županiji Zapadnohercegovačkoj trebaju se okrenuti jedna prema drugima te zajedničkim snagama raditi na boljitku svih žitelja naše županije, a u ovom dijelu vidim mlade koji se moraju otrgnuti svakodnevnoj kolotečini u koju je većina upala te se zajedništvom izboriti za puno bolje uvjete za život i na koncu pronaći posao od kojih bi mogli normalno živjeti. Svakako treba zaustaviti iseljavanje koje se inteziviralo u posljednjih godinu dana, a to možemo samo aktiviranjem u radu lokalne zajednice jer ipak narod u našoj županiji je jako vrijedan, a njihov rad se cijeni u cijelom svijetu.

”Za kraj bih poručio mladima da ne odustaju lako, da se ne zaustavljaju odmah na prvoj prepreci te da se svojim znanjem i umijećem izbore za bolji i dostojanstveniji život u zapadnoj Hercegovini. I za kraj bih se zahvalio portalu Jabuka.tv koji od prvog dana aktivno prati i podržava rad Vijeća mladih općine Posušje, kao i rad svi ostalih udruga i organizacija s područja naše općine,” zaključio je Mate Lončar, predsjednik Vijeća mladih općine Posušje, u razgovoru za portal Jabuka.tv 

(www.jabuka.tv)5 komentara

  • Posusje i inace Hrvatski narod moze promijeniti samo svijest građana koje evidentno zadnjih godina uopce nema.Kako god tko dođe na vlast uhvati se nebitnih stvari i s tim zamazuju narodu oci.
    Problem Hrvatskog naroda jeste prekomjersno iseljavanje trbuhom za kruhom,a to svakakonece smanjiti mijenjanje sijalica u gradskoj rasvjeti i postavljanje kojeg novog stuba.Niti ce to smanjiti posjet satoru u Savskoj.Naime dosta onih koji posjecuju taj sator su velikim dijelom doprinijeli da branitelji budu tu gdje jesu.Kako samo imaju obraza ici oni koji imaju lazne invalidnine pred te ljude.Da oni imajuo braza da nemaju nebi ni primali nesto sto nisu zasluzili.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.