Mario Kordić je novi gradonačelnik Mostara – Jabuka.tv

Mario Kordić je novi gradonačelnik Mostara

Mario Kordić (HDZ BiH) novi je gradonačelnik Mostara.

Odlučeno je tako u ponedjeljak nakon trećeg kruga tajnog glasovanja na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara.

Kordić je u trećem krugu osvojio 17 glasova, a Zlatko Guzin (Koalicija za Mostar) 16 dok su dva listića bila nevažeća (pogrešno ispunjena). U trećem krugu bila je dovoljna većina glasova nazočnih vijećnika.

Na kraju svega što se događalo želim izraziti zadovoljstvo i ponos što smo u ovoj pustinji, izostanku normalne retorike, što smo se zadržali u izoliranoj oazi u kojoj smo zadržali dignitet i odigrali fer utakmicu. U derbiju netko mora izgubiti. Želim ti uputiti iskrene čestitke i poželjeti mnogo mudrosti i sreće, istaknuo je Guzin koji je poželio uspješan rad Gradskom vijeću u donošenju važnih odluka.

Nakon njega se obratio sada već bivši gradonačelnik Ljubo Bešlić koji je istaknuo da je kolegi Kordiću ostavio financijski stabilan grad, a nakon toga je uslijedila svečana prisega novog gradonačelnika Marija Kordića te njegovo obraćanje.

Mostar: Vatrometom proslavljena pobjeda Marija Kordića

Jako samo emotivan, a Zlatko hvala ti puno na onim lijepim riječima. A ovaj derbi nema gubitnika, dobitnik je Grad Mostar i mi svi zajedno vijećnici koji smo se u zadnjih par mjeseci upoznali, družili i promovirali demokraciju. Imali smo nekakvu utakmicu koja je bila takva kakva je, nekima se nije svidjela i nešto je bilo i malo čudno, međutim sve to čovjek nekako zaboravi jer se u žaru borbe puno toga zna reći. Meni je važno da radimo kao jedno, da budemo kao jedna duša. Od mene možete očekivati da ću biti motor grada.

Od vas očekujem kad imate kakvu potrebu i sugestiju da me slobodno kontaktirate jer očekujem da radimo kao jedno. Mislim da je funkcija gradonačelnika prvi među jednakima. Velika je odgovornost, a još veća čast biti gradonačelnik Mostara. Ono što mogu obećati je to da ću sve svoje znanje, kapacitet i energiju uložiti u dobrobit Mostara tako da nam svima zajedno ovaj grad bude na ponos. Da zajedno u miru živimo, odgajamo i školujemo djecu,  poručio je Kordić vijećnicima u svom prvom gradonačelničkom obraćanju.

Potom je predsjednik Gradskog vijeća Ivan Zelenika (HDZ BiH) podnio ostavku s obzirom da je i novoizabrani gradonačelnik Hrvat pa sukladno statutu pokrenut je reizbor.

HRS: Kordića smo podržali zbog neviđene protuhrvatske kampanje od strane bošnjačkih stranaka i medija

Novi predsjednik Gradskog vijeća tako je Salem Marić (SDA – Koalicija za Mostar) koji je osvojio 11 glasova dok je dosadašnji predsjednik GV-a Ivan Zelenika osvojio 10. Predstavnik Srba Velibor Milivojević osvojio je tri glasa dok je deset vijećnika bilo suzdržano.

Nakon spomenutih procedura, uslijedila je izvanredna sjednica Gradskog vijeća s jednom točkom dnevnom reda, a to je Odluka o privremenom financiranju Grada Mostara koja je usvojena jednoglasno.

Jednoglasno usvojena Odluka o privremenom financiranju Grada Mostara

Podsjećamo, u drugom krugu tajnog glasovanja Mario Kordić osvojio je 17 glasova, a Zlatko Guzin 14 dok su četiri listića bila nevažeća (3 ispunjena i 1 neispunjen) što znači da je glasovalo 35 vijećnika.

Za izbor u drugom krugu glasovanja bila je potrebna dvotrećinska većina, a s obzirom da nijedan od dva kandidata nije dobio toliku potporu, uslijedio je treći krug u kojem je bila dovoljna većina nazočnih vijećnika.

U slučaju izjednačenog rezultata u trećem krugu gradonačelnik bit postao mlađi kandidat.

(www.jabuka.tv)


40 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.