ZZO HNŽ kupuje limuzinu od 60.000 KM – Jabuka.tv

ZZO HNŽ kupuje limuzinu od 60.000 KM

Zavod zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije kupuje novu limuzinu, vozilo za službene potrebe u vrijednosti od 59.829 KM bez PDV-a, što ovu kupovinu, prema podacima Baze službenih automobila, čini trećom najskupljom nabavkom službenog putničkog vozila od početka godine.

Zavod traži limuzinu proizvedenu 2021. godine, crne metalik boje sa dizel-motorom, a od ostale opreme, između ostalog, vozilo treba posjedovati komande na upravljaču za upravljanje mobilnim telefonom i bežično punjenje telefona.

Alenka Ban iz Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a kaže za Balkansku istraživačku mrežu BIH da je stručna služba Zavoda napravila analizu stanja svih službenih vozila ove institucije i utvrdila da su četiri vozila, od njih šest kojima Zavod raspolaže, u djelomičnom ili potpunom kvaru pa su iz tog razloga donijeli odluku o obnavljanju voznog parka.

Posljednjom analizom interne revizije utvrđeno je kako se više od 30 posto svih troškova službenih vozila odnosi na troškove popravke i održavanja te kako su ulaganja u osnovna sredstva čija je vrijednost nula KM ulaganja koja ni u kojem slučaju nisu opravdana ulaganja, kaže Ban.

Ali Damjan Ožegović iz Transparency Internationala u BiH kaže kako je očekivao da će institucije tijekom pandemije tražiti jeftinije aute sa slabijim karakteristikama.

Malo je neodgovorno da oni nabavljaju tako skupe automobile, a mogu sigurno za duplo manje novca kupiti podjednako dobar automobil koji će jako dobro služiti, pogotovo sad kad vidimo da bi se zavodi zdravstvenih osiguranja, ministarstva zdravlja i institucije trebale fokusirati na zdravlje građana, nabavku cjepiva i borbu protiv pandemije, naglašava Ožegović.

U specifikacijama za novo vozilo Zavod daje detaljnija objašnjenja zašto inzistira na nekim zahtjevima, što je praksa, prema mišljenjima revizora, koja je poželjna, ali se u najvećem broju natječaja za automobile ne koristi. Tako Zavod inzistira na dizel-motoru i automatskom mjenjaču s osam stupnjeva prijenosa.

Zavod je namjerno izbjegao navesti radnu zapreminu motora jer se specificiranjem radne zapremine i broja cilindara motora može suziti izbor na vrlo mali broj motora, a stavljanjem specifične snage, najvećeg momenta i da je automobil nov i nekorišten, propisuje se dovoljno elemenata za dobivanje adekvatnog motora.

Baza službenih automobila BIRN-a BiH pokazuje da je polovina svih provedenih nabavki vozila završena s tek po jednim ponuđačem i da određeni broj natječaja svojim opisom smanjuje konkurenciju.

U objašnjenju automatskog mjenjača se navodi da je automobil namijenjen za duže relacije, a automatski mjenjač utječe na sigurnost i smanjuje umor vozača na dugim relacijama, što potvrđuju i institucije koje se bave ergonomijom i sigurnošću u automobilskoj industriji.

Kod traženja dizel-motora objašnjeno je da motori koji rade na dizelskom principu sagorijevanja goriva imaju veći koeficijent iskorištenja motora, dugotrajniji su, imaju veći moment u niskom režimu rada i daju automobilu veću vrijednost kod prodaje kao rabljenog.

Alenka Ban kaže da je prosječna starost vozila koja posjeduju veća od 12 godina te da je svim vozilima već odavno isteklo tvorničko jamstvo i nemaju knjigovodstvenu vrijednost.

Jedno vozilo od početka 2020. godine nije u voznom stanju. Nakon pregleda svih vozila, po procjeni ovlaštenih servisa, utvrđeno je kako bi za popravku istih Zavod trebao izdvojiti više od 21.000 KM, kaže Ban.

Ona ističe da je Zavod, uz plan za obnavljanje voznog parka, napravio i plan prodaje putem licitacije, a sredstva od prodaje bit će evidentirana kao prihod Zavoda, tako da će stvarni troškovi biti niži od iznosa koji su navedeni u natječaju.

Kako pokazuju podaci Baze službenih automobila, institucije i javne kompanije su tijekom 2020. godine potrošile gotovo pet milijuna maraka na kupovinu 150 službenih putničkih vozila, najveći dio nakon početka pandemije, o čemu je BIRN BiH ranije pisao.

Institucije i javne ustanove ili kompanije u BiH, prema podacima Baze službenih automobila BIRN-a BiH, godišnje potroše oko 50 milijuna maraka za nabavku novih službenih automobila, uključujući i vozila hitne pomoći, vatrogasna vozila, ali i limuzine, na koje otpada petina godišnjih izdvajanja. U Bazi se trenutno nalaze podaci o više od 11.000 službenih vozila u voznim parkovima institucija.

(www.jabuka.tv)


6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.