Maloprodajne cijene cigareta i duhana dostavit će se do 15. prosinca – Jabuka.tv

Maloprodajne cijene cigareta i duhana dostavit će se do 15. prosinca

Prema Odluci koju je usvojio Upravni odbor UNO i u 2021. godini se po kutiji cigareta plaćaju dvije trošarine.

Od 1. siječnja 2021. godine, na cigarete se plaća trošarina, i to:

  • a) proporcionalna trošarina, po stopi od 42% maloprodajne cijene cigareta
  • b) specifična trošarina u iznosu od 82,50 KM za 1.000 komada, odnosno 1,65 KM za pakiranje cigareta od 20 komada.

S tim da minimalna trošarina (zbroj proporcionalne i fiksne), po kutiji cigareta ne smije biti ispod 3,25 KM za pakiranje cigareta od 20 komada.

Trošarina na duhan za pušenje u 2021. godini iznosi 130,00 KM po kilogramu.

Kalkulacije maloprodajnih cijena koje bit će na snazi od početka 2021. godine, a koje su formirane u skladu s novom Odlukom, porezni obveznici (proizvođači i veliki distributeri duhana i duhanskih prerađevina), dužni su dostaviti nadležnom regionalnom centru UNO do 15. prosinca 2020. godine.

Porezni obveznici i druga lica koje se bave prometom cigareta dužni su popisati zalihe cigareta i duhana za pušenje na dan 1. siječnja 2021. godine obilježene trošarinskim markicama izdanim od 1. siječnja 2010. godine do 31. prosinca 2020. godine i popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru Uprave za neizravno oporezivanje do 7. siječnja 2021. godine.

Porezni obveznici koji se bave prometom cigareta i/ili duhana za pušenje dužni su popisati količine trošarinskih markica za cigarete i duhan za pušenje preuzete do 31. prosinca 2020. godine, a koje nisu iskorištene za obilježavanje cigareta i duhana za pušenje do 31. prosinca 2020. godine i popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru Uprave do 7. siječnja 2021. godine.

Porezni obveznici i drug lica koje se bave prometom duhanskih prerađevina dužni su na zatečene zalihe cigareta i duhana za pušenje utvrđene u popisnim listama obračunati trošarinu u skladu sa novom Odlukom, te do 17. siječnja 2021. godine uplatiti razliku između obračunate i već uplaćene trošarine, na Jedinstveni račun.

Duhanske prerađevine za koje je plaćena razlika trošarine, prodavat će se po novim maloprodajnim cijenama, koje moraju biti istaknute na vidnom mjestu maloprodajnog objekta, priopćeno je iz UNO BiH.

Donesena odluka o trošarinama na cigarete u 2021. godini

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.