Donesena odluka o trošarinama na cigarete u 2021. godini – Jabuka.tv

Donesena odluka o trošarinama na cigarete u 2021. godini

Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje (UO UNO) BiH na 47. sjednici održanoj u ponedjeljak je usvojio odluku o utvrđivanju privremenih koeficijenata za raspodjelu sredstava s jedinstvenog računa za razdoblje listopad-prosinac 2020. godine prema kojoj FBiH pripada 62,83 posto, Republici Srpskoj 33,62 posto te Dristriktu Brčko 3,55 posto.

Na današnjoj sjednici usvojena je odluka o utvrđivanju posebne i minimalne trošarine na cigarete i duhan za pušenje za 2021. godinu koja će se primjenjivati od 1. siječnja 2021. godine.

Prema usvojenoj odluci minimalna trošarina na cigarete iznosit će 3,25 KM po kutiji cigareta, dok će posebna trošarina za pakiranje od 20 komada cigareta iznositi 1,65 KM što je isti iznos kao i ove godine Trošarina na duhan za pušenje bit će u visini 80 posto minimalne trošarine i iznosit će 130 KM po kilogramu. Ova odluka će se primjenjivati od 1. siječnja 2021. godine, a kalkulaciju maloprodajne cijene porezni obveznici dužni su dostaviti Upravi do 15. prosinca 2020. godine.

Također, prihvaćena je Odluka o utvrđivanju carinske tarife za 2021. godinu na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i bit će upućena Vijeću ministara u daljnju proceduru.

Usvojen je i pravilnik o primjeni Zakona o trošarinama kako bi bile usklađene tarifne oznake sa Odlukom o carinskoj tarifi BiH za 2020. godinu.

UO UNO usvojio je Odluku o visini stope kompenzatorne kamate za razdoblje 1. siječnja .2021. do 30. lipnja 2021. godine gdje nije bilo izmjena u odnosu na prethodne i ova kamata obračunavat će se po stopi od 12 posto u pojedinim slučajevima carinskog duga.

Danas je razmatran i usvojen program rada Uprave i Upravnog odbora za 2021. godinu te proračunski zahtjev UNO za iduću godinu.

UO UNO nije danas usvojio odluku o privremenoj raspodjeli prihoda od cestarine za izgradnju autocesti i rekonstrukciju cesta u ukupnom iznosu oko 119,5 milijuna KM koja su u ostala na podračunu jedinstvenog računa i odnosi se na raspodjelu 10 posto rezerviranih prihoda.

Danas nije usvojena ni odluka o oslobađanju plaćanja cestarina na dizel gorivo koje se koristi u proizvodnji pojedinih rudnika i željeznica u BiH, a koja se donosi na prijedlog entitetskih vlada, navedeno je u priopćenju.

(www.jabuka.tv)


8 komentara

 • Narod…
  Jadan narod..
  Pušenje je štetno..
  Znamo svi…
  A jel štetno…
  Izrabljivat radnike…
  Iživljavat se nad njima…
  Davat im mizerne plaće..
  Plašit ih svakog dana …
  Da mogu ostat bez posla…
  Pa ova opasna bolest…
  Možda im ta cigareta kad odrade cvik sat…
  Dobro dodje…
  Al one su sve skuplje..
  Šverc cvate sa onim bez markice..
  Gazde i njihova djeca kruže gradom sa bijesnim autima…
  Idila…??
  I taj jadni radnik ode nedjeljom na misu..
  I oni moramo bit odgovorni…nitko od svećenika ne spominje te gazde…
  Al traže od naroda uvijek nešto..za ovo za ono za framu..
  Ljudi umiru..
  Narod bl…
  Al ništa čudno kad je novac na prvom mjestu…
  E moj narode bit će sve gore i gore….

  ..

 • Svim poloticarima u BiH sto odlucuju o ovim cjenema i pljackanju jebem majku do groba usta lopovsku dabogda krepali vise kad ce im bit dosta lopovi usrani

 • pa za to su i tamo da nas pljačkaju ali za to narod prelazi masovno na punjene cigarete ili sami pune sebi crno tržište raste a koliko oni gube na ovome a ne dižu plate radnicima i za to ne kupujte ove sa markicama kada ima onih bez markice ilki punite sebi a ovi leziljebovići nek nemaju za plate

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.