Mađarska zatvara granicu, Srbija izbjeglice okreće u BiH – Jabuka.tv

Mađarska zatvara granicu, Srbija izbjeglice okreće u BiH

Hoće li mađarska vlada već ovog tjedna zatvoriti svoju granicu prema Hrvatskoj? Mađarski ministar unutarnjih poslova Sandor Pinter jučer je kazao da “datum još nije određen” ali da će sve ovisiti kako će se Mađarska nositi s velikim brojem ilegalnih izbjeglica koje dolaze iz Hrvatske.

Mađarski premijer Viktor Orban u petak je nakon sastanka s austrijskim kancelarom pak kazao da će prije zatvaranja ‘zelene granice’ s Hrvatskom tražiti podršku Višegradske skupine. Dodao je da je zatvaranje granice s Hrvatskom “politička dvojba” jer je Hrvatska članica EU, ali nije dio Schengena. Članice Višegradske skupine uz Mađarsku su Slovačka, Češka i Poljska, države koje se žestoko protive prihvatu izbjeglica i kvotama koje određuje Europska unija. Stoga ne treba ni sumnjati da će Orban od njih dobiti čvrstu podršku za zatvaranje granice prema Hrvatskoj, piše Jutarnji list.

Mađarska policija jučer je na svojoj web stranici objavila da je samo tijekom vikenda iz Hrvatske ilegalnim putevima u Mađarsku ušlo 23.591 izbjeglica, dok je iz Srbije ušlo samo njih 636. Sugovornici Jutarnjeg tvrde kako je to apsolutno nemoguće i da je riječ o mađarskoj službenoj propagandi kojom žele opravdati zatvaranje granice prema Hrvatskoj. Istovremeno brojkom od samo 636 izbjeglice iz Srbije pokazuju da je zatvaranje granice prema Srbiji dobar potez koji daje rezultate.

U slučaju da Mađarska zaista zatvori granicu Hrvatska bi, prema nekim informacijama, otvorila koridor za prebacivanje izbjeglica preko Slovenije. Kako saznaju, u ovom trenutku postoji dogovor sa Slovenijom i Austrijom na najvišoj političkoj razini da se u slučaju radikalnog mađarskog poteza izbjeglice preusmjere na Sloveniju.

U tom slučaju Hrvatska bi povremeno zatvarala granicu prema Srbiji kako bi usporila ulazak izbjeglica i na taj način usporila njihov dolazak u Sloveniju kako se ta zemlja ne bi našla u problemima vezanim uz njihov prihvat i daljnji transfer. Zatvaranje granice prema Srbiji znači zatvaranje graničnih prijelaza i postavljanje većeg broja pripadnika policije na “zelenu granicu” koji bi pokušali spriječiti što više izbjeglica u ilegalnom prelasku granice. Riječ je o zaštiti nekih četrdesetak kilometara kopnene granice, dok je preostali dio granice rijeka Dunav, koja se može nadzirati policijskim plovilima.

No, sugovornici iz policije tvrde da je nemoguće u potpunosti onemogućiti ilegalni ulazak preko granice. Priljev će sigurno biti usporen, ali ne i zaustavljen. Bez obzira na to koliko policajaca bude stavljeno na granicu, svi ilegalni putevi se ne mogu zatvoriti.

Uz to, treba osigurati redovite rotacije policajaca na terenu, a istovremeno policija mora obavljati svoje redovne zadaće pa je vrlo upitno postoji li dovoljno snaga za takav obiman posao. Nadzor ilegalnih prelazaka bio bi učinkovitiji kada bi postojala kvalitetna suradnja sa srpskom policijom, ali toga nema pa je hrvatska policija osuđena osloniti se na vlastite snage. Sugovornici tvrde da će u slučaju kada je granica zatvorena svaka osoba uhvaćena u ilegalnom prelasku granice biti vraćena u Srbiju.

Jedan sugovornik podsjeća na to da je u Jugoslaviji vojska nadzirala granicu sa svim ovlastima upotrebe vatrenog oružja, pa nisu uspjeli spriječiti ilegalni prijelaz granice.

Uostalom i Mađarska, koja je sagradila žičanu ogradu prema Srbiji i Hrvatskoj, već je procesuirala oko 1000 ilegalnih izbjeglica koji su u tu zemlju ušli lomeći žicu ili na neke druge načine. Izvori tvrde da ni postavljanje vojske na granicu nije rješenje. Vojnici nisu obučeni za taj vid posla, a naoružana vojska s vozilima daje potpuno novu, negativnu konotaciju u cijeloj priči.

Mađarsko zatvaranje granice za Hrvatsku otvara najgori mogući scenarij. U tom slučaju očekuje se da će Srbija val izbjeglica preusmjeriti u Bosnu i Hercegovinu. Izvori Jutarnjeg tvrde da su srpski premijer Aleksandar Vučić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik još ranije postigli dogovor da u tom slučaju izbjeglice bez problema uđu u Republiku Srpsku. S obzirom na to da Bosna i Hercegovina ni na koji način nije spremna za organizirani prihvat nekoliko desetaka tisuća izbjeglica, može se očekivati da bi oni neorganizirano krenuli prema Hrvatskoj.

U tom bi slučaju hrvatske snage sigurnosti bile potpuno nemoćne spriječiti njihov ulazak na 1100 kilometara granice s Bosnom i Hercegovinom. Druga mogućnost je da izbjeglice prema Hrvatskoj krenu brodovima. U tom slučaju na udaru bi se našli istureni otoci Lastovo, Vis, Mljet, kao i Prevlaka. U takvom razvoju događaja najvjerojatnije bi bili angažirani i brodovi Obalne straže, kao i policijski brodovi.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.