Za tri mjeseca planiraju prodati državni kapital od 190 milijuna KM – Jabuka.tv

Za tri mjeseca planiraju prodati državni kapital od 190 milijuna KM

Prema usvojenom Akcijskom planu za provođenje Reformske agende, Federalna vlada namjerava u roku od samo tri mjeseca, od listopada do prosinca, privatizirati minimalno pet poduzeća s manjinskim državnim kapitalom.

Kako saznaje Dnevni avaz, to su “Bosnalijek”, “Energopetrol”, “Aluminij”, Fabrika duhana Sarajevo i “Sarajevo-osiguranje”. Ukupan državni kapital u ovih pet poduzeća procjenjuje se na 190 milijuna KM. No, prema izjavama sugovornika uključenih u ove procese, malo je vjerojatno da Vlada može u ovako kratkom roku prodati državni kapital u tim poduzećima za optimalnu cijenu.

Štoviše, tvrde izvori, ako se vlast upusti u ovaj posao bez temeljne pripreme, država će biti višestruko oštećena.

– Prvo treba napraviti sastanke u upravama, sindikatima, nadzornim odborima, a onda nakon toga uraditi procjenu tržišne vrijednosti državnog udjela. Ako bi se išlo na burzu, to bi značilo da bi državni dio, naprimjer u FDS-u, mogao biti teorijski prodat za 20 milijuna KM. To je, prema pravilima burze, po vrlo niskoj cijeni, tvrdi sugovornik Avaza.

Kapital FDS-a, prema knjigovodstvenoj vrijednosti, iznosi 51,3 milijuna KM, što znači da se trenutno može prodati za, praktično, pola cijene.

– U ovaj posao se ne bi trebalo ulaziti bez angažiranja ugledne revizorske kuće koja će prvo procijeniti tržišnu vrijednost tvrtki, kazati da je to toliko novca i da se ispod toga ne može ići, rekao je izvor.

Istaknuo je kako od spomenutih pet poduzeća, praktično, samo tri se mogu prodati, i to putem burze, a to su FDS, “Sarajevo-osiguranje” i “Bosnalijek”. Kada je riječ o “Aluminiju”, zbog kompliciranih odnosa unutar poduzeća, te “Energopetrolu”, gdje je gubitak iznad cijene kapitala, to, kako navodi, neće ići.

Vlada FBiH, kako je navela u Akcijskom planu, od prodaje državnog kapitala u javnim poduzećima planira sanirati Zavod MIO te tako kupiti socijalni mir i spriječiti eventualne prosvjede umirovljenika.

Knjigovodstvene vrijednosti poduzeća:

Bosnalijek – 19,25 posto kapitala od 15 milijuna KM
Energopetrol – 22,1 posto kapitala od 15,1 milijun KM
FDS – 39,9 posto kapitala od 51,1 milijun KM
Aluminij – 44 posto kapitala od 83,6 milijuona KM
Sarajevo-osiguranje – 45,5 posto kapitala od 26,3 milijuna KM

(Avaz)


6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.