Mačke, lenonke i geekovi vladaju Mostarom

Naočale retro oblika su trenutno najtraženiji modeli dioptrijskih naočala u Mostaru koje nosi i starija i mlađa populacija. Mlađa populacija se više odlučuje za tamnije tonove okvira, dok stariji preferiraju svijetle okvire.

Veliki je broj onih koji se odlučuju za naočale mačkastog oblika, koji je trenutno jako moderan, a također iznimno se traže takozvane ‘lenonke’, odnosno naočale okruglih i sitnih okvira. Među traženijim modelima naočala svakako su ultramoderne ‘geek naočale’.

Mostarci su u prosjeku spremni izdvojiti oko 200 KM za dioptrijske naočale, a kod kupovine naočala na prvom mjestu im je izgled naočala, a potom njihova funkcija. S obzirom na veliki izbor modela većina ih se u posljednje vrijeme više odlučuje za naočale nego za leće, a dioptrijske naočale su počeli uzimati i ljudi koji ih inače ne bi trebali nositi.

Ono što se svakako ne preporučuje je kupovina jeftinih naočala po drogerijama i raznim trgovinama bez prethodne provjere dioptrije, što je nažalost iznimno čest slučaj.

“To su naočale koje nisu centrirane, odnosno koje nisu napravljene po individualnim parametrima korisnika, niti po posebnom razmaku zjenica koji jako bitan i znatno utječe na kvalitetu vida. O samoj kvaliteti leće koje su ugrađene u takve okvire nije potrebno ni govoriti. Te naočale vam zasigurno neće preporučiti nijedan liječnik”, rekla nam je djelatnica jedne optičarske radnje.

Mostarci se sada dosta odlučuju za nošenje leća, ali preporučuje se kako je najbolje rješenje za vid kombinacija i leća i naočala.

U ovom razdoblju matura, diplomskih, svadbi dosta često se kupuju leće u bojama. Najčešće se kupuju leće zelene, plave, ali i ljubičaste boje. Cijena ovih leće je 50 KM po komadu. Većinom ih kupuju djevojke mlađe djevojke.

”Leće u bojama se dosta prodaju i kupuju ih osobe koje često nemaju nikakvu dioptriju. Iako se dobro prodaju mislim da je besmisleno kupovati takve leće, pogotovo ako se radi o tamnoj boji očiju jer se onda ne vide. Ima djevojaka sa smeđim očima koje kupe plave leće, koje im se na kraju i ne vide”, rekla je djelatnica optike za Bljesak.info.

Dolaskom toplijeg vremena počela je sezona nošenja sunčanih naočala, za koje se preporučuje da imaju stakla s UV zaštitom. Cijene ovih modela su od 200 do 300 KM, a posebno se preporučuju osobama koje imaju dioptriju. Ove godine, za razliku od prethodnih godina traže se manji i jednostavniji modeli naočala u živim bojama.

(www.bljesak.info)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.