Novi uspjeh – ljubuški pršut je ravnopravan dalmatinskom

Na 8. nacionalnom sajmu pršuta u Sinju, ljubuški proizvođači pršuta još jednom su demonstrirali iznimnu kvalitetu, a njihovi proizvodi su bili ravnopravni dalmatinskim pršutima.

Plakete i diplome

Sušionica pršuta „Bura“ iz Vodica vlasnika Srećka Brkića dobila je novo priznanje na tom sajmu – zlatnu plaketu, dok je sušionici pršuta “Herceg“ Ante Hercega odlikovana zlatnom medaljom i diplomom za kvalitetu. Inače, po prvi put ove su godine prvacima proglašena dva pršuta – MEL – Mesnice obitelji “Lovrić“ iz Hrvaca i obiteljske tvrtke “Mataš“ Jasenice – Obrovac. Uspjeh Ljubušaka na gostujućem terenu, posebice je vrijedan pažnje. Poučen iskustvima sa sajmova pršuta u Sinju i Tinjanu u Istri, Srećko Brkić kaže: “Danas je sve postalo marketing, što bolja promidžba, to više posla. Ako nitko ne zna za tebe, džaba ti najbolja kvaliteta. Vidiš što radi Istra, od svega pravi događaj, te dani pršuta, dani šparoga, dani ovoga, dani onoga, o tome se onda piše i govori. Zato je njihov pršut 100 KM, a naš 100 kuna. Moramo puno učiti. U proizvodnji smo ravnopravni, ali u marketingu zaostajemo. Mislim da bi i mi po uzoru na Dalmaciju, trebali ‘isposlovati’ najprije zaštitu zemljopisnog podrijetla našeg pršuta, a onda krenuti dalje”.

Brojni izlagači

Osmi nacionalni sajam pršuta održan je pod visokim pokroviteljstvom Ive Josipovića, predsjednika RH, u organizaciji sinjskog Poduzetničkog centra, uz potporu grada Sinja, Hrvatske gospodarske komore, Splitsko-dalmatinske županije, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Organizatore i pokrovitelje navodimo iz razloga da se vidi koja se pažnja toj i sličnim manifestacijama u Hrvatskoj pridaje. Na sajmu je sudjelovalo šezdesetak izlagača iz Hrvatske, BiH, Slovenije i Italije. Na čelu Stručnog povjerenstva bio je prof. dr. sc. Mirko Gugić. Uglavnom, ništa se ne prepušta slučaju i nema improvizacije.

(www.vecernji.ba)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.