Luka Klancir: Priča o mladom poduzetniku koji uspješno savladava poslovne izazove

Kada je kao četrnaestogodišnjak krenuo u Elektrostrojarsku školu Varaždin, Luka Klancir shvatio je kako to mora biti dobra podloga za ono čime se dalje želi baviti u životu. Danas je glavni direktor operacija (COO) u zagrebačkoj digitalnoj agenciji Async Labs, a svoj zanat razvijao je na studiju na varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike te Erasmus razmjeni na Sveučilištu tehnologije u Grazu.

Osnivač prvog hrvatskog Bitcoin portala

Također, jedan je od osnivača prvog hrvatskog Bitcoin portala, digitalne valute koja je u posljednje vrijeme uzela sve više maha. O svemu tome, a i nešto više, porazgovarali smo s Lukom u jednom zagrebačkom kafiću, nedaleko od poslovnog prostora njegove agencije.

Oduvijek me zanimala informatika i računalstvo, a kroz srednju je krenulo temeljitije zanimanje za taj sektor, dok sam dolaskom na fakultet vidio koliko je toga otvoreno. Ipak, kod nas je akademski smjer previše suhoparan i krut pa sam se učlanio u Microsoft student partnere, da se van okvira fakulteta bavim s ljudima i tehnologijama, predavanjima i organizacijom studentskih tehnoloških klubova, objašnjava Luka.

Uskoro se odlučio s kolegom i prijateljem Filipom Rafajecom na jednosemestralni odlazak na Erasmus, točnije u Graz gdje se razvila ideja oko Bitcoina.

Tamo su mi se otvorile oči i vidici, koliko je sve različito te koliko učenje stalno treba biti u razvoju. Privatno me najviše frustrirao taj predložak koji društvo stvara. Imaš srednju pa kreneš na fakultet, posao, ženidba, kredit, kupnja stana, auto. Praktički si kroz par godina postavio život u ladice i to tako mora biti, a ja to nisam htio.

Ideja oko Bitcoina došla je u trenutku kada su mi roditelji slali novce u Graz. Poslali su određenu količinu novca, a pri podizanju banka uzme 10 posto troškova, to traje nekoliko dana i moraš doći fizički u poslovnicu. Ja sam tada razmišljao da mora postojati neka alternativa. Počeo sam istraživati, a iako sam znao za Bitcoin i prije toga, tek sam tada shvatio tu tehnologiju i počeo istraživati Blockchain te uvidio koliki zapravo potencijal nosi sama tehnologija koja je u mogućnosti stvoriti svojevrsnu decentraliziranu ekonomiju, govori Klancir te nastavlja:

Shvatio sam da na hrvatskom tržištu ne postoji nikakvo mjesto na kojem možeš pročitati nešto o tome i tu je pala ideja da zajedno s Rafajecom napravim hrvatski Bitcoin portal. Digli smo wordpress, istraživali članke, čitali vodiče kako kupiti taj novac i tako je nekako sve to krenulo. Moram napomenuti da je tada vladao sasvim drugačiji trend o Bitcoinu nego danas. Mislilo se da se on koristi za kupovinu droge i oružja, ali to je bilo dosta mlado tržište u to vrijeme pa se svašta pisalo (2013. godine).

Naši izvori bili su Reddit, Coindesk i par izvora povezanih s forumima (Bitcoin talk), članci od developera, programera i slično. Priča se počela slagati i skupljati te smo željeli da svi posjetitelji portala znaju što je Bitcoin, koje su njegove karakteristike, kako, zašto i gdje ga kupiti i potrošiti. U jednom smo trenu napravili i webshop s integriranim plaćanjem, koji je bio prvi takav u Hrvatskoj.

Napisao knjigu ‘Lean It If You Mean It’ na engleskom

Luki Klanciru bio je to prvi startup, nešto ozbiljno na čemu je radio, a preko toga je ušao u sam posao na tržištu – iz same ideje moguće je stvoriti nešto veliko. Ipak, u tom trenutku nije mogao reći da će od toga stvoriti posao od kojeg će dobivati plaću. Uskoro, situacija se promijenila dolaskom u Zagreb.

Zanimao me digitalni marketing i programiranje, pa sam u ljeto 2014. došao u Zagreb na praznike i tražio tvrtke koje se time bave. Našao sam Degordian i doslovno poslao otvorenu molbu jer nisu imali nikakav natječaj. Nakon mjesec dana odgovorili su mi da su i oni zainteresirani, pozvali me na intervju za posao i odmah nakon počeo sam raditi kao Project management praktikant, govori nam Luka.

Počeo sam raditi tri dana u tjednu u Degordianu kao praktikant. Taman sam upisao diplomski studij na FOI-u pa se sve kod mene odvijalo na relaciji Varaždin – Zagreb. Nakon kratkog vremena rada dobio sam sve veće projekte i posao project managera, što je značilo još širi obujam posla. To je bio dosta intenzivan period što zbog obaveza prema faksu, što prema obavezama u Degordianu.

Tada je Luka izgradio i određeni stav prema poslu, reputaciju, posljedično prema svim napravljenim projektima. Tim slijedom ponudili su mu i stalan posao s time da mu je odmah ponuđena ‘middle’ pozicija, što je značilo učvršćeni status u Degordianu.

Degordian u 24 sata izradio inovativan alat za zamjenu stanova

Faks mi je postao prevelika okupacija, oportunitetni trošak bio mi je preveliki da se posvetim faksu i odlučio sam odustati od studiranja.

U međuvremenu, nastala je knjiga ‘Lean It If You Mean It‘ koju je napisao na engleskom jeziku i objavio je preko najveće svjetske internetske trgovine Amazon.

Tijekom bivanja na dvije strane između posla i faksa, rodila mi se ideja. Takozvana ‘lean’ metodologija je metodologija za startup i ona se uvijek pokušava prilagođavati situaciji na tržištu. Prema njoj pilotiraš i pozicioniraš određeni startup. Pošto je tržište dinamično, nemoguće je napraviti plan za sljedećih pet godina jer će se sama situacija promijeniti, objašnjava nam Luka i nastavlja:

Tako je i tada izgledao moj život. Ispiti, kolokviji, projekti na poslu, seminari, stalna putovanja, pomicanje predavanja… sve se mijenjalo. Krenulo je razmišljanje u smjeru ‘startup se bori s takvim nepredvidljivim situacijama, što bi bilo kad bih ja tu poslovnu metodologiju primijenio na sebe?’. S ‘lean’ metodologijom najbitnije je da slušaš feedback od tržišta i korisnika.

Iako je on u Degordianu imao povratnu informaciju, ipak je drugačije kada nam se ideje s vremenom rađaju u glavi pa ih je potrebno organizirati i detaljnije promisliti.

Počeo sam pisati dnevnik, kao povratnu informaciju samom sebi, praktički neko samonadgledanje. Složio sam si metodologiju da se na kraju tjedna napravi retrospektiva i da se napravi plan za sljedeći vremenski period gdje bi se napravila optimizacija stvari. Rezultat je bila knjiga od stotinjak stranica ‘Lean It If You Mean It’, a sve mi je to predstavljalo osobni izazov. Našao sam dizajnera, lektora, izdavača te digao web za prodaju.

Startup MyBeeLine: ‘DO or DIE’

Sve je to vodilo novim poslovnim izazovima i projektima kada je s dvojicom prijatelja s FOI-a, Alenom Huskanovićem i Zoranom Antolovićem, pokrenuo startup MyBeeLine.

Imali smo ideje, proizvode i nešto kapitala, odlučili smo dati otkaze, zatvoriti tu priču i stvoriti nešto svoje. Otvorili smo svoju firmu Async Labs s početkom 2017., koja je otprije postojala preko FOI-a te napravili financijski plan za sljedeća tri mjeseca i krenuli. Da, doslovce smo imali keša za preživjet samo tri mjeseca tako da je bilo ‘DO or DIE’, kaže Luka.

Aplikacija MyBeeLine spoj je tehnologije i pčelarstva, točnije software koji pomaže pčelarima da optimiziraju svoj rad i pčelinjake na malo pametnijoj razini. To se posebno odnosilo na područje Hrvatske i regije gdje se svemu tome još uvijek pristupa podosta tradicionalno pa se s porastom podataka i procesa vođenja rađaju neočekivani problemi za pčelare.

Cijela ideja bila je da idemo pomoći ljudima organizirati sve te stvari u kojim se oni teško snalaze, pogotovo kad sve iz hobija pređe u ozbiljan posao. Pametniji način uključuje praćenje troškova, koliko tretmana i lijekova je potrošeno i koliko je meda dobiveno. Odnosno, koliko je na uloženo, koliko je dobiveno i što bi se moglo poboljšati. U ovom trenutku imamo preko 3000 korisnika iz cijeloga svijeta (Novi Zeland, Irska, SAD, Kanada i regija).

‘Entuzijastičan rad s novim tehnologijama u različitim sektorima vizija je koju slijedim’

Async Labs se tako nametnula kao glavna firma, digitalna agencija pod čijim se okriljem nalaze MyBeeLine, Hrvatski Bitcoin portal i još par projekata s klijentima od SAD-a do Singapura, a Luka sa svojim suradnicima i kolegama želi napraviti portfolio nekoliko proizvoda koje bi gradili na više frontova i industrija.

U investiranju postoji zanimljiva rečenica ‘never keep all your eggs in one basket’. Mi smo zahvatili malo poljoprivrede, energetskog sektora, a veliki naglasak naravno imamo i na samoj blockchain i crypto industriji gdje radimo na zanimljivim i inovativnim projektima u domeni razvoja, marketinga i primarno konzaltinga.

Sektorska različitost tako Luki daje dinamičnost i zanimljivost. Putovanja su tu samo usputna, kao što je odlazak u Singapur, Beograd i ostale gradove gdje se upoznaje s ljudima različitih iz različitih područja zanimanja, što pak dovodi do novih klijenata i proboja na nova tržišta.

Zajedno s Alenom i Zoranom tako gradi zajednicu u kojoj se stalno nešto stvara i radi, a trenutno ih je u Async Labsu zaposleno petero.

Neki naš ultimativni cilj je stvoriti takozvani ‘Async Ventures’, tvrtku s više različitih proizvoda i vertikala te timom ljudi koji je entuzijastičan i željan raditi s novim tehnologijama u različitim sektorima. To će sve s vremenom dovesti do rasta same tvrtke i to je vizija prema kojoj djelujemo, zaključuje Luka Klancir.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.