Lufthansa zbog štrajka pilota otkazala na stotine letova

Piloti tvrtke Lufthansa (LHAG.DE) stupili su u štrajk u petak, primoravši njemačku aviokompaniju da otkaže stotine letova, zbog čega su turisti ostali zarobljeni na neizabranim destinacijama.

Aviokompanija je priopćila da je u petak otkazala oko 800 letova u svojim glavnim bazama u Frankfurtu i Minhenu, što je utjecalo na 130.000 putnika, i priopćila da se trudi smanjiti utjecaj štrajka na minimum.

Sindikat Vereinigung Cockpit (VC) pozvao je više od 5.000 pilota Lufthanse da započnu 24-satni štrajk, navodeći da je posljednja runda pregovora o plaćama propala, prenosi Reuters.

Štrajkovi i nedostatak osoblja već su primorali nekoliko aviokompanija, uključujući Lufthansu, da otkažu tisuću letova ovog ljeta, što je dovelo do dugih redova na glavnim aerodromima, frustrirajući ljude koji žele ponovno početi putovati nakon karantene zbog COVID-19.

Sindikat VC traži povećanje plaća za 5,5 posto ove godine i automatsku kompenzaciju za inflaciju, kao i bolje uvjete za početnike pilote.

Lufthansa je priopćila da će zahtjevi VC-a povećati troškove njenog osoblja za 40 posto ili oko 900 milijuna eura u naredne dvije godine.

Aviokompanija je ponudila ukupno 900 eura više osnovne plaće mjesečno u dvije faze u razdoblju od 18 mjeseci, što bi, kako je rekla, rezultiralo više od 18 posto većom plaćom za početnike i pet posto više za višim pozicijama.

Zahtjevi VC-a također dolaze u pozadini rastućih cijena energije i hrane, pri čemu je njemačka inflacija u kolovozu porasla na najviši nivo u skoro 50 godina.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.