Grabar-Kitarović: Pitam se trebamo li novi rat da BiH napreduje prema EU

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u razgovoru za portugalsku novinsku agenciju Lusu da je nezadovoljna što Europska unija nije otvorila pregovore o članstvu s Bosnom i Hercegovinom jer bi ondje mogao eskalirati konflikt započet sukobom Rusije i Ukrajine.

Jako zamjeram što još uvijek nisu otvoreni pregovori s BiH

Jako sam kritična prema EU. Čini me zadovoljnom činjenica da je Ukrajina dobila status kandidata, ali istovremeno jako zamjeram što još uvijek nisu otvoreni pregovori s BiH, izjavila je Grabar-Kitarović.

Bivša predsjednica sudjelovala je u petak u portugalskom gradiću Estorilu na konferenciji o globalnim izazovima. Na tom godišnjem skupu “Estoril Conferences” sudjelovala je i dok je bila predsjednica Hrvatske od 2015. do 2020. godine.

Pitam se trebamo li novi rat da BiH napreduje prema EU

U području takozvanog Zapadnog Balkana status kandidata za članstvo u EU imaju Srbija, Crna Gora, Albanija i Sjeverna Makedonija, dok su BiH i Kosovo tek potencijalne kandidatkinje.

Upitana o potencijalnim opasnostima za destabilizaciju te regije, Grabar-Kitarović je spomenula situaciju na Kosovu, gdje se nalazi misija NATO saveza, te posebno situaciju u BiH.

Pitam se trebamo li novi rat da ta zemlja napreduje prema EU, upozorila je Grabar-Kitarović koja je bila i ministrica vanjskih poslova Hrvatske, posljednje zemlje koja je ušla u Europsku uniju 2013. godine.

Napomenula je kako BiH mora dovršiti provođenje reformi u području politike, pravosuđa, demokracije i administracije te da ta država treba ostati cjelovita.

Razdvajanje BiH je apsolutno neprihvatljivo za sve nas. Da sam na Putinovom mjestu, gdje bih počela pratiti probleme? Sigurno ne na svojoj granici, izjavila je Grabar-Kitarović. 

Bivša predsjednica je rekla kako Rusija i Srbija imaju otvorene odnose i surađuju pa zato Beograd nije uveo sankcije Moskvi zbog invazije na Ukrajinu.

Također nije niti tajna da Milorad Dodik redovito putuje u Rusiju na razgovore s Vladimirom Putinom o situaciji i putu kojeg slijediti, napomenula je Grabar-Kitarović.

Iskreno, da sam na mjestu predsjednika Putina, gdje bih počela pratiti probleme? Sigurno ne na svojoj granici, niti u direktnom konfliktu s NATO-om, dodala je bivša predsjednica.

Ona je od 2011. do 2014. bila pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju.

Moramo nastaviti inzistirati na diplomatskom rješenju

Napomenula je da situacija u BiH zaslužuje posebnu pažnju ako je cilj završiti sukob u Ukrajini i izbjeći bilo kakvu novu eskalaciju tog konflikta.

Smatra da bi oružani sukob između Rusije i Ukrajine, koji je započeo 24. veljače, mogao potrajati pošto trenutačno ne vidi želju za njegovim diplomatskim okončanjem.

Moramo nastaviti inzistirati na diplomatskom rješenju, poručila je Grabar-Kitarović, dodavši da Zapad treba ostati ujedinjen u stavu prema Rusiji te ne popuštati njenim pritiscima.

(www.jabuka.tv)

26 komentara

  • Tuka
    Ona ce nas spasit. Koje prosao rat,sama pomisao na rat je grozna.Samo laprda i potpuno me razocarala. Naslikava se ko Severina.

  • Očekujem da se uskoro pojavi kao Nives Celzijus, tu su negdje po svemu, pa bi bilo realno očekivat da se skine.

  • Samo pronađite na internetu sliku gdje podržava abortus i slika se sa podignutim srednjim prstom upućenim Miroslavu Skori kad se za izbore izjasnio da je protiv abortusa.

  • Kakva ljepotica ! Ovakvi trebaju biti pilitičari ! Ne samo pametni nego i lijepi kao naša Kolinda a ne kao mrak taritaš !

  • Hajahaha, trijezna. Prepamtna, preinteligentna, preobrazovana. Odglumila sve da ne bude ponovno predsjednica. Kod nas moraš izabrati Pedra i guraju ga svi od politike do vjerskih vođa da bude glavni. Recite mi tko ostavlja plaću od 7 do 10 tisuća eura da bi bio predsjednik za 2,5 tisuće eura. I još predsjednik glupim Hrvatekima, mnogi ne znaju skuhati ručak, svezati šnjuru, obrisati guz..u….ali su spremni komentirati, olajati, izmisliti i slagati na nekoga, ocijeniti njegov rad i misle da ovi koje oni ocjenjuju ništa ne rade niti išta znaju. Pa tko želi biti na čelu takvog jadnog, jalnog, seljankastog, priglupog naroda. Tko? Onaj koga mole klečeći jer nema tko ili će nam mesar, bravar i slični biti na vrhu institucija. I tako žugajući, pljujući, lažući,…jedno jutro ćemo se opet probuditi možda pod predsjednikom Vulom, Vučićem. Pored toga što se moraju boriti protiv svjetskih muljatora, sotonista, crvenih i zelenih vragova, hijena koje žele komad zemlje i mora, gejevskih dobro situiranih lobija, soroš manipulatora, još se moraš boriti protiv baba iz sela Graba, i dida bez imalo stida, priglupih Hrvateka. Za njezinu inteligenciju odglumila jedan mandat i adio. Ostavljam vas u vašoj kaljuži. Zato mi toliko godina nismo mogli imati svoju državu. Zasluženo.

  • U rat u BiH neće niko,dosta jada i tuge ovim narodima.Kolinda šta ti hoćeš reći ,jeli tebi i tvom lobiju potreban rat,da prodajete orružije drogu i hranu istekli rokova i lijekove.Bih neće ratovati niti ima razloga,ova trojica ako neznaju neka se sklone dosta ih je ….

  • Samo glupsoni, tupsoni i nehrvatske suraedice mogu pljuvati ove nadasve obrazovanu, liepu , pametnu i u svemu kompetentnu osobu koja itekako dobro razumije visoku svjetsku politiku.Pa tupsoni, kako to da nitko od vas nije bio tajnik ili tajnica u Nato-u, i gle čuda, zapalo baš nju a ne vas kreteni.

  • Razočarala je onoga tko nije ni za kopati u rudniku. Jeste li se ikada bavili politikom, sjedili sa veleposlanicima, vodili razgovore, pokušali nekome ukazati da je crna boja bijela i to 100 posto iako i budala vidi da je crna. Eto to vam je politika. Moraš govna jesti da bi mrvicu ušićario za svoj narod. I sve dogovore, priznaju državu kao npr. Kosovo i onda mrkva, batina, mrkva, batina, batina, batina, dok ne izgubiš volju. Svaka čast onima koji to mogu raditi, mora netko, ja ni za milijun eura mjesečno ne bi.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.