Ljude se već mikročipira

Došao je i taj dan. Umjesto distopične znanstvene fantastike mikročipovi koje se usađuje u ljude postat će stvarnost već ove godine.

Iako su komercijalno dostupni modeli još u ranim fazama razvoja i mogu pohraniti tek ograničenu količinu informacija, mikročipovi veličine zrna riže bit će usađeni ispod kože ruku deset dragovoljaca koji planiraju posjetiti tehnološki festival Pause Fest u gradu Melbourneu u Australiji.

Čipovi za VIP posjetitelje opremljeni su tehnologijom NFC, koja omogućuje prijenos podataka bežično na malim udaljenostima. Inače ju je moguće naći u pametnim telefonima, između ostalog.

Neće boljeti, kažu

Zahvat koji će mikročip smjestiti između palca i kažiprsta ne bi trebao boljeti više od piercinga ili vađenja krvi, prenosi Tportal.hr.

Prije usađivanja u mikročipove će biti pohranjeni podaci o trodnevnim ulaznicama za Pause Fest, koji bi trebao biti održan u veljači iduće godine.

Programirani su kako bi mogli otključavati vrata objekata u koje su smješteni volonteri, teretane i radnih mjesta, ali i kao karte za javni prijevoz.

Tijekom iduća četiri mjeseca volonteri će ih koristiti kako bi svakodnevno obavljali maloprije spomenute zadaće. Potom će tijekom festivala podijeliti stečena iskustva u panel raspravi koju će moderirati Kayla Heffernan.

Heffernan trenutno piše doktorski rad na temu primjene usadive tehnologije. Ima već dva čipa usađena u ruci: jedan kojim otvara vrata svoje kuće, drugi kojim ulazi u ured, piše Next Web.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.