Hrvati u Drvaru nemaju gdje pokapati svoje mrtve

Srpske vlasti u Drvaru Hrvatima katolicima godinama ne dopuštaju izgradnju crkve, ali ni groblja, zbog čega se njihovi mrtvi pokapaju u drugim općinama ili mjestima otkuda su na kraju rata doselili 1995. godine, po čemu je ova općina vjerojatno morbidna iznimka u Europi.

“U Drvaru se uskraćuje jedno od temeljnih ljudskih prava, pravo na slobodu vjere – pravo ići u svoju vlastitu crkvu i pravo biti pokopan na svom vlastitom groblju. Nažalost, po ovome je Drvar rijedak i jedinstven slučaj, ne samo u državi BiH nego možda i u cijeloj Europi”, navodi se u priopćenju iz župe Drvara upućenom medijima.

Pojašnjava se kako su privremene hrvatske vlasti nakon oslobađanja Drvara 1995. godine dodijelile lokaciju za groblje katolicima, no kasnije se utvrdilo kako se radi o privatnoj zemlji lokalnih Srba nakon čega je prije 15 godina zabranjen njihov ukop na Trninić brijegu.

Ne dozvoljava im se pokop na gradskom groblju Šobića

U međuvremenu, Hrvatima katolicima se ne dopušta pokop njihovih pokojnika na gradskom Šobića groblju zajedno s pravoslavnim vjernicima. Ta zabrana je na snazi čak i unatoč činjenici da su se na tome groblju katolici pokapali u 19. i 20. stoljeću, o čemu svjedoči više devastiranih i porušenih nadgrobnih spomenika.

Tako je bilo sve do potpunog protjerivanja i likvidacije Hrvata katolika za vrijeme Drugog svjetskog rata i poslije njega kada je 1949. potpuno srušena i katolička crkva.

Iz župe Drvar naveli su i kako katolički vjernici u Drvaru nemaju svoju vlastitu crkvu, nego da već 22 godine bogoslužje obavljaju u preuređenim prostorijama nekadašnjeg društvenog doma Partizan. Jednako toliko godina traju nastojanja drvarskih katolika, ali i političke opstrukcije općinskih vlasti, da se dobije komad zemlje na kojem bi se izgradila katolička župna crkva.

Lokalna uprava nije odgovorila na upite

Nedavno su drvarski župnik, a potom i banjolučki biskup Franjo Komarica, uputili dopis načelniku općine Drvar Goranu Broćeti i predsjedniku Vlade Hercegbosanske županije Ivanu Joziću, u kojem ih mole da se očituju o dodjeli zemljišta za izgradnju katoličke crkve u Drvaru.

Naime, početkom srpnja Općinsko vijeće Drvar donijelo je odluku kojom obvezuju načelnika općine da u roku 60 dana ponudi Župi Drvar tri prikladne lokacije za izgradnju katoličke crkve.

“Budući da je od donošenja te odluke prošlo već četiri mjeseca, a ni općina ni županija se nisu oglasile po tom pitanju, katolici u Drvaru s pravom tvrde da se nastavljaju političke opstrukcije te sumnjaju da su po tko zna koji put žrtve političke trgovine SNSD-ovih općinskih vlasti u Drvaru i županijskih vlasti HDZ BIH u Livnu”, navodi se u priopćenju iz Župe Drvara.

(Hina)


12 komentara

  • disu se kopali prije rata tu i danas samo mlacenje prazne slame ako umre neki bosnjak musliman koji radi u sirokom gdje ce ga zakopati vec tamo oodakle je i dosao sto je i normalno

  • Kupovalo se odavno samo što vi niste u toku, a ako je netko kupio zašto mora biti lopov, ja isto nisam kupio, ali mi ne pada na pamet da nekoga nazovem lopovom zato što ima grobnicu i što je kupio

  • Ljudska, vjerska i civilizacijska obveza je pokopati mrtve. Za života se mora čovje, ako je moguće pobrinuti da osigura grobno mjesto. Naravno, ako mu to vlasti dopuste, Vlasi su također dužne osigurati svojim građanima (i seljacima) ostvariti ovo temeljno ljudsko pravo. Ukoliko vlasti (pojedinci koji obnašaju dužnosti u tijelima vlasti) iz bilo kojeg razloga uskrate ostvarenje navedenog temeljnog ljudskog prava, podnesite tužbu sudu. Ako domaći sud ne presudi u vašu korist, podnesiti tužbu sudu za ljudska prava u Strazburu, po titnom postupku dobijate presudu. Nema te vlasti koja može uskratiti ovo temeljno ljudsko pravo. Možda još poneki pojedinac u BiH, zbog poena ili novaca odlučuje suprotno, međutim, …

    • Točno tako! Ovo gore pišu došle što su se dokotrljale u Grad, pa ne žele ni mrtvi nazad u svoje selo, a grobnice u Mekovcu su pokupovali u ratu kada je propadala Novogradnja.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.