Energetska obnova zgrada u BiH velika investicija koja može potaknuti razvoj

Učinkovita obnova zgrada u BiH velika je investicija koja može potaknuti razvoj lokalnoga gospodarstva i dugoročno imati pozitivan učinak na okoliš, pa je stoga ključni izazov kako razviti učinkovit model financiranja i provesti rješenja koja će omogućiti velike programe obnove u BiH, istaknuto je na konferenciji pod nazivom “Jump-Start REE” – Modeli financiranja energetske učinkovitosti u stambenom sektoru u BiH, piše Večernji list BiH.

Financiranje projekata

Cilj konferencije, kako je kazao projekt-menadžer organizacije “Habitat for Humanity” Besim Nebiu, je pokretanje dijaloga između ključnih interesnih skupina radi pronalaženja učinkovitog modela za financiranje mjera energetske učinkovitosti u stambenom sektoru u BiH. Dodao je da će na konferenciji biti predstavljena dosadašnja iskustva u ovoj oblasti u BiH, primjeri dobre prakse iz regije, kao i novi programi međunarodnih financijskih institucija i donatora u BiH. USAID, kao projektni donator, podržava ključne reforme u energetskom sektoru BiH s posebnim naglaskom na poboljšanje životnih uvjeta kućanstava s niskim prihodima, smanjenje troškova energije i emisije ugljika.

” Ključne aktivnosti ovih projekata, između ostalog, su stvaranje radnih mjesta u energetskom sektoru, unapređenje životnog standarda i uvjeta života obitelji s niskim primanjima. Nastavit ćemo pružati pomoć i raditi na razvoju energetskoga sektora u BiH. USAID je uključen u energetski sektor u BiH već 20 godina i to nam je jedan od prioriteta s obzirom na ekonomsku važnost ovog sektora i s obzirom na put BiH k EU “, istaknuo je na otvaranju konferencije Andrew Boegel, direktor Ekonomskog ureda USAID-a u BiH. Izvršni direktor kompanije Enova d.o.o. Sarajevo Jasmin Gabela kazao je da se većina energije u BiH troši za potrebe stambenog sektora i da je potrebno naći financijski model za ostvarivanje ušteda u tom sektoru.

Starost objekata

Većina zgrada stara je više od 30 godina i nužno je renoviranje jer u to vrijeme kada su građene nisu postojali standardi izolacije. Gabela je kazao da se kroz mjere energetske učinkovitosti može ostvariti više od 70% ušteda u energiji. “Prema nekim procjenama, potrebno je u tom smislu više od 2 mlrd. KM za obnovu stambenog fonda”, kazao je Gabela.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.