Ljubuški: Na provedbu privatizacije čeka još šest poduzeća

Općinski vijećnici Ljubuškoga zatražili su od županijske Agencije za privatizaciju da im dostavi pisanu informaciju o neprivatiziranim poduzećima u općini Ljubuški, što je nakon izvjesnog vremena i učinjeno.

U informaciji stoji kako je u Ljubuškom još ostalo šest neprivatiziranih poduzeća:

Vodoprivredno poduzeće Ljubuški, Ljubuška tkaonica, Agroprom, JKP Ljubuški, JP Veterinarska stanica i JP Radio Ljubuški. Prvi javni poziv na ponudu (natječaj) za prodaju Vodoprivrednog poduzeća objavljen je potkraj 2007.

Mala privatizacija

Nakon objave dvaju javnih poziva na ponudu 2008. i dvaju javnih poziva za prodaju neposrednom pogodbom 2009., nije bilo interesa za kupnju tog poduzeća.

Potkraj 2009. u maloj privatizaciji prodana je nekretnina, tj. dio Vodoprivrednog poduzeća, a novac od prodaje kao prihod poduzeća utrošen za izmirenje dugova. Trenutačno je u tijeku priprema za ponovnu privatizaciju Vodoprivrednog poduzeća.

Privatizacija Ljubuške tkaonice bila je provedena 2002., no zbog neispunjenja preuzetih obveza kupca, ugovor je raskinut 2009. Vlada ZHŽ-a je 2016. pokrenula stečajni postupak Tkaonice, a razlozi su bili dugovanja prema radnicima, dugovanja za poreze i doprinose te dugovanja po sudskim presudama.

Što se tiče Agroproma, koji Ljubušaci znaju kao Duhansku stanicu, Vlada ŽZH-a je 2009. izuzela iz postupka privatizacije nekretnine te tvrtke, pod čime se podrazumijeva krug Duhanske stanice veličine oko 16.679 m2, prenosi Večernji list BiH.

Općina Ljubuški zatražila je da joj se dodijeli taj prostor kako bi ga uredila i oplemenila za kulturne, školske i moguće neke druge potrebne i korisne sadržaje te je za očekivati kako će se taj naum ostvariti. S privatizacijom JKP Ljubuški, Veterinarske stanice i Radija Ljubuški nije se još ni počinjalo. Osnovni razlog je što još nema pravne regulative na temelju koje bi se ta javna poduzeća privatiziralo.

Pravne smjernice

To se prvenstveno odnosi na JKP, koji spada u javno-komunalni sektor i Radio koji je javno poduzeće iz područja medija te je za pripremu njihove privatizacije potreban poseban pristup, o čemu se očekuju upute i stav mjerodavnih federalnih vlasti.

Kad je riječ o privatizaciji Veterinarske stanice, ona je moguća uz uvjet da OV donese potrebne odluke za obavljanje pripreme za privatizaciju.

Postavlja se pitanje zašto je prošlo toliko vremena, a da federalna i općinska vlast još nisu donijele potrebne pravne smjernice kako bi se izvršilo privatizaciju tih javnih tvrtki. No, u ljubušku priču o privatizaciji treba dodati još jedno poduzeće, a to je hotel Bigeste. Rokovi iz ugovora su probijeni, ali privatizacija je ipak u tijeku.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.