SKB Mostar: Bez kirurškoga reza pacijentici izvadili kamenac veličine 2,5 cm

Tim urologa iz SKB-a Mostar prvi put je u toj zdravstvenoj ustanovi minimalno invazivnim zahvatom obavio operaciju uklanjanja kamenca iz urogenitalnoga trakta, piše Večernji list BiH.

Umjesto klasičnih kirurških metoda iza kojih su ostajali veliki rezovi i dugotrajan oporavak, novim načinom rada pacijent ide kući već nakon dva ili tri dana, bez ikakvih trajnih i vidljivih tragova toga zahvata.

Kamenci do 4 cm

– To je minimalno invazivna kirurgija. Na taj način možemo riješiti odljevne i kamence u bubregu veličine od jednog centimetra do 3 ili 4 centimetra.

Pacijentica, koju smo operirali u utorak, imala je kamenac veličine 2,5 cm i možemo reći kako je sve prošlo u najboljem redu – rekao nam je jučer Maksim Ignatkov, liječnik koji je na čelu tima koji je obavio taj zahvat. Upravo je taj stručnjak samoinicijativno ostvario kontakt s institucijom u Grčkoj koja vrši edukaciju za taj zahvat.

Grci su prihvatili prijedlog koji je stigao iz SKB-a Mostar i Ignatkov je nakon tjedan dana obuke bio spreman sam obaviti ove zahvate u Mostaru.

– Profesori koji su nas educirali svaki dan rade od pet do deset takvih operacija. Metoda treba postati rutinska praksa i biti naša svakodnevnica, ali je pitanje možemo li financijski to održati – zaključio je naš sugovornik. I upravo je to problem u cijeloj priči.

Naime, potrošni materijal koji se koristi za tu operaciju je jednokratan i iznimno skup. Kako nam je rekao Davor Tomić, vršitelj dužnosti zamjenika predstojnika Klinike za urologiju SKB-a Mostar, sonda koja se može koristiti samo za jednoga pacijenta košta od 300 do 550 eura. Ukupni troškovi su 2000 do 2500 eura.

Novac ponovno problem

– U Europi taj zahvat košta između 5500 i 10.000 eura, ovisno o tome što se sve radi. Mi to ne možemo dosegnuti. Pokušali smo uštedjeti na materijalu, ali se pokazalo lošim. Možemo samo naškoditi pacijentu ili pokvariti uređaje koje koristimo.

Pregovaramo s institucijama koje financiraju zdravstveni sustav i nadamo se kako će ti zahvati uskoro biti uvršteni na liste te kako će bolnice imati uvjete naplatiti te usluge – objasnio je dr. Tomić.

Njegov kolega dr. Mario Kordić dodao je i kako se razmišlja o uvođenju mogućnosti da pacijenti sami financiraju dio zahvata, a ostatak da plate zavodi zdravstvenog osiguranja. – Nekoliko rješenja je na stolu i uskoro bi trebalo biti odlučeno koje je najrealnije te koje se može primijeniti u praski – zaključio je dr. Kordić.

Službeni podaci pokazuju kako samo u SKB-u Mostaru postoji potreba za stotinjak takvih operacija mjesečno. To dovoljno govori koja je potreba za tim zahvatom i koliko je nužno da on postane rutina u radu Klinike za urologiju SKB-a Mostar. Samo je pitanje hoće li institucije pronaći sredstva za tu namjenu.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.