Ljubuška učiteljica Ljubica Medić: Danas se učitelji sve manje cijene

Danas se obilježava svjetski dan učitelja. Nakana je obilježavanja Svjetskog dana učitelja dati potporu nastavnicima u njihovu obavljanju odgovorne zadaće i izvući ih iz anonimnosti te naglasiti važnost njihove profesije i obrazovanja čiji su oni nositelji. Ovaj je dan također i prilika da se ukaže na važnost rada učitelja za ukupan razvoj društva.

Povodom ovog dana razgovarali smo s umirovljenom učiteljicom Ljubicom Medić iz Ljubuškog koja iza sebe ima bogatu učiteljsku biografiju. Po završetku Srednje učiteljske škole u Mostaru završila je Pedagošku akademiju i razrednu nastavu u Splitu i Filozofski fakultet i pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu te ima punih četrdeset godina radnog staža.

Ne može svatko biti učitelj

“Odlazak u mirovinu dosta mi je teško pao, bila sam jako razočarana, ali bez obzira na sve, nisam se bojala za sebe, znala sam da želim nastaviti raditi ovaj posao i krenula sam u samostalni privatni posao. Oformila sam ‘Učilicu’ gdje obrazujem mlade ljude”, kazala je Ljubica. Ona je cijeli svoj radni vijek provela u OŠ Marka Marulića u Ljubuškom. Smatra da je učiteljsko zanimanje posao koji ne može obavljati bilo tko.

“Jako volim svoj posao i mišljenja sam da svaki posao koji neka osoba radi treba voljeti. Učiteljski posao je sveobuhvatan, on prati razvoj djeteta, njegovu psihologiju, odgoj i obrazovanje, stoga prosvjetni djelatnik mora biti sposoban prodrijeti u sve segmente ljudskog karaktera kako bi imao rezultate. To je poziv gdje si ti samostalan i u kojem je potrebna velika doza kreativnosti i sposobnosti kako bi se djecu za početak zainteresiralo te naučilo da se osamostale i donose zaključke. Meni moj učiteljski poziv znači sve”, kaže Ljubica te dodaje kako je uz učiteljski posao bitan i kućni odgoj koji je temelj svake osobe i društva. Na upit koliko se učiteljski posao promijenio sada u odnosu na prijašnja vremena ističe da su promjene velike. A glavni krivac za to je sustav školstva.

Stroga, ali pravedna

“Ukinute su srednje učiteljske škole što je, po meni, loš potez. Srednja škola je temelj ovog zanimanja”, kaže te dodaje da je, nažalost, došlo vrijeme kada se učitelje sve manje cijeni i oni gube svoj status. “Učitelji su jednim djelom zaslužni za to. S roditeljima je lijepo surađivati, ali u školi koja je mjesto gdje roditelji komuniciraju s učiteljima, a ne da roditelji učitelje pitaju za djecu na ulici i zovu na telefon. Tu se gubi poštivanje učitelja”, smatra Ljubica.

Iako su joj neki učenici zamjerili jer je bila stroga, ona kaže da je kao učiteljica bila stroga, ali pravedna. “Najveća nagrada mi je kada mi moj bivši učenik povjeri svoje dijete da ga učim. To je znak da me cijene i poštuju. Kroz svoj radni vijek ispratila sam veliki broj generacija, a posebno mi je drago bilo učiti djecu od nekih svojih učenika. Sretna sam i kada sretnem svoje učenike koji su danas cijenjeni ljudi”, rekla je nekadašnja učiteljica Ljubica.

(Dnevni list)


Nema komentara

  • Ljubice slažem se u potpunosti.Vi ste vjerojatno peglali klupu dok ste dosli do svog zvanja.a svjedoci smo ovih dana da to i niej tako.Profesorice postaju osobe sa tzv “zorli fakultetima”Ovih dana imamo slučaj u Grudama.Medicinska sestra iz Posušja žena HDZ-ovca je postala trijumfalno profesorica.Naime školu je stukla odgajajući sedmero djece i radeći u domu zdravlja…možete zamisliti koja je to genijalka.I da apsurd bude veci to joj je treće radno mjesto koje istovremeno obavlja.
    To može samo HDZ

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.