Ljubuška sela ostaju bez vode?

U Vrgorcu bi se sljedeći tjedan trebao održati sastanak predstavnika dviju općina, komunalnih poduzeća i ljubuških mjesnih zajednica oko rješavanja plaćanja računa za isporučenu vodu.

Naime, predstavnici Općine Ljubuški nisu se pojavili na sastanku koji je bio dogovoren za prošli tjedan, tako da je sastanak prolongiran.

”Došli su jedino predstavnici MZ-a Prolog i Crveni Grm. Razlog nedolaska odgovornih iz Općine Ljubuški nije poznat”, kazao je za Dnevni list Alen Govorko, novi ravnatelj Komunalnog Vrgorac.

“Ukoliko ne dođe do rješenja problema u idućih nekoliko dana, u ljubuškim selima ćemo prekinuti opskrbu vodom”, upozorava Govorko.

Trenutačni dug Općine Ljubuški prema Komunalnom Vrgorac je veći od 1,3 milijuna kuna. Govorko ističe kako su računi za MZ Crveni Grm i MZ Prolog preveliki po domaćinstvu, dok ovi ostali dijelovi koji se opskrbljuju s vrgoračke mreže i nisu toliko kritični, piše Dnevni list.

“Računi u ovim mjestima, po meni, enormno su veliki i smatram da potrošnja ne bi trebala biti tolika. Koliko sam upućen u trenutačno stanje Komunalnog Ljubuški, oni nisu u mogućnosti obaviti popravak svoje vodoopskrbne mreže, nego bi to vjerojatno trebala Općina Ljubuški preuzeti na sebe i uložiti u taj dio infrastrukture.

Zahtijevamo sastanak kako bismo potaknuli na smanjenje računa potrošnje, ali i postojećeg duga”, kaže Govorko, koji nadalje dodaje kako se Komunalno Vrgorac, zbog neplaćanja računa i dugovanja Općine Ljubuški, nalazi u jako nepovoljnom položaju,.

“S obzirom da smo od 1. srpnja u EU-u, imamo nove porezne zakone kojima moramo plaćati PDV na račune, pa tako i na račune koji idu na izvoz vode koji nisu naplaćeni moramo zakonski platiti PDV.

Na primjer, ako računi nisu naplaćeni u roku od 60 ili 90 dana, mi moramo ipak platiti našoj Poreznoj PDV. S obzirom na tu činjenicu i takav postupak neuspijevanja naplate izvoznih računa, ulazimo u još veće dubioze”, kazao je

Govorko.
On je još najavio da bi moglo doći do povećanja cijene vode za Hercegovinu, i to iznad 40 posto, a zbog velikih troškova električne energije i ostalih pristojbi.

Kada je u pitanju milijunsko dugovanje Općine Ljubuški, on rješenje vidi u obročnom plaćanju. Što će se konkretno dogovoriti dvije općine i predstavnici komunalnih poduzeća, ostaje nam za vidjeti.Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.