Ljubušak pronašao ime preminulog sina na biračkom popisu

Taman kada se mislilo da je iza nas vrijeme kada su na izborima glasovali mrtvi, u javnost izlaze skandalozne činjenice da se na biračkim popisima nalaze osobe koje odavno nisu među živima.

Jozo Bradvica iz Veljaka kod Ljubuškog samo tjedan prije lokalnih izbora uočio je na biračkom popisu za Mjesnu zajednicu Veljaci i ime svoga sina, koji je poginuo prije šest godina. I to nije sve, Bradvica je pored imena svog sina na istom popisu pronašao imena još triju umrlih osoba, piše Dnevni list.

Ispraviti pogreške

“Ovo je sramota, još uvijek sam u šoku otkako sam vidio ime svoga sina Jure na biračkom popisu za ove lokalne izbore, a koji je poginuo prije šest godina. Apeliram na vladajuću strukturu da uredi biračke popise i da matični ured i CIPS počnu raditi svoj posao kako im se ne bi događale više ovakve stvari”, kazao je Bradvica, dodajući da nije bitno za njega koja je vlast zadužena za sređivanje biračkih popisa, nego kako obavljaju svoj posao.

“Tko je umro, neka počiva u miru Božjem, jer je žalosno da nam se danas kad je tehnologija toliko uznapredovala događaju ovakve situacije. Mora se glasovati i sam ću izići na izbore, ali se ograđujem i ne želim uopće pomisliti da je netko imao ikakve druge namjere osim nego da se potkrala pogreška onome tko je sređivao birački popis”, kazao je Bradvica vidno ogorčen.

Sve je moguće

Kontaktirali smo općinsku službu zaduženu za biračke popise općine Ljubuški te nam je voditelj službe Ivan Bubalo kazao kako je moguće da takva pogreška postoji.
“Pogreške se mogu dogoditi na način da smrt nije prijavljena u matičnom uredu ili čak ako je ta osoba umrla u nekom drugom gradu, pa se smrt prijavljuje u matičnom uredu toga grada, te da oni nisu dostavili prijavu smrti našem matičnom uredu”, kazao je Bubalo. On dodaje da se birački popisi rade na osnovi prijava osobnih iskaznica iz CIPS-a koje se dostavljaju Središnjem izbornom povjerenstvu u Sarajevo.

Glasnogovornica Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Maksida Pirić kaže da imena umrlih na biračkim popisima ne moraju ukazivati na malverzacije.
“Svaka osoba s osobnom iskaznicom ili nekim drugim identifikacijskim dokumentom dolazi na glasovanje osobno tako da onaj tko nije živ neće niti glasovati. Na biračkim popisima se može pronaći umrlih osoba, ali to možemo prepisati i lošoj povezanosti matičnih ureda i drugih tijela koji vode evidenciju građana BiH”, objasnila je Pirić.

Izborne nepravilnosti

Izborne nepravilnosti u BiH nisu ništa novo. Političke stranke smišljaju razne načine kako doći do glasova, a nesređeni birački popisi omogućavaju im lakše obaviti eventualne prijevare. Jedan mladi student tako je nedavno svome prijatelju uz osmijeh povjerio kako je osobno na jednom glasačkom mjestu u središnjoj Bosni na prošlim izborima čak 5 puta glasovao za jednu te istu opciju. To je moguće i zato jer su na popisima mrtvi pa se glasuje u njihovo ime. SIP BiH je nakon prošlih izbora zbog nepravilnosti na izborima kaznio veliki broj osoba, a njih dvadesetak iz Čapljine završilo je i pod istragom Tužiteljstva BiH koja još nije završena. Ukoliko se dokaže da su radili nepravilnosti, prijeti im i zatvorska kazna do pet godina, piše Dnevni list u današnjem izdanju.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.