Ljubušaci rekorderi po razvodima u ŽZH-u

Federalni zavod za statistiku objavio je brojke prema kojima je u prošloj godini u ŽZH-u pukao 31 brak.

Portalu Grude.com iz Zavoda su dostavili brojke prema kojemu je od toga broja, čak 17 brakova okončano rastavom u Ljubuškom, iza njih slijede Grude gdje je zabilježeno 7 rastava braka.

U prošloj godini braka se odreklo 5 Širokobriježana, dok se najmanje razvode Posušani. Samo su dva bračna para u toj općini odlučila okončati svoj brak.

Profesor sociologije obitelji i sociologije djetinjstva Željko Boneta svojevremeno je objašnjavao zbog čega dolazi do pucanja brakova u Hrvatskoj, a što se može primijeniti i na ove četiri lokalne zajednice u Zapadnohercegovačkoj županiji gdje živi hrvatsko stanovništvo.

“Zbog procesa modernizacije i individualizacije, ključne odluke u svom životu sve češće donosimo sami, sve manje se pritom oslanjamo na izvanjske autoritete poput mišljenja roditelja, prijatelja, susjeda, Crkve, države i slično. Brak i partnerske veze, kao područje ostvarenja ljubavi su, uz profesionalnu karijeru, najvažnije područje samoostvarenja pojedinca danas. Stoga su i očekivanja od braka – i veza – puno veća nego što su bila u vrijeme kada je brak bio posljedica roditeljskog dogovora vođenog kriterijem obiteljskih statusa. Danas kvalitetu veze, odnosno braka neprestano propituju oba partnera. Budući da su očekivanja od braka ali i i veza sve veća, veća su i razočaranja ukoliko su ta očekivanja iznevjerena“, smatra Boneta.

Sve važniju ulogu ima i ekonomska komponenta, smatra profesor.

Riječ je o neovisnosti žena o muškarcu, kao posljedica zapošljavanja žena. To mijenja odnose moći u braku. Muškarac više nije jedini hranitelj obitelji o čijim je sredstvima ovisna supruga i djeca.

“Spona koja povezuje supružnike nije ekonomska ovisnost, već ljubav. Ukoliko partneri zaključe da ljubavi nema, onda nema spone to jest slabi ta ekonomska ovisnost koja ih je nekada prisilno povezivala, navodi se dalje. Naravno, ne treba zaboraviti ni posao, koji u “suvremenom kapitalizmu je sve zahtjevniji, pa smo sve veći dio radnog dana zaokupljeni poslom”, istaknuo je ovaj profesor.

(www.jabuka.tv)

14 komentara

  • Rastaju se zato što joj je nakon mjesec dana napravio dijete i nikad se nisu pošteno ni upoznali, a u obzir treba uzeti i to da su se vjenčali najvjerojatnije sa 20 godina. Vremena se mijenjaju, današnji mladići i djevojke od 25 godina se najčešće ponašaju kao djeca i potpuno su neodgovorni (momci više od cura) dok su njihovi roditelji bili puno ozbiljniji i znali su kako život funkcionira. Svake godine će bit sve gore i gore, a uskoro ćemo doć i na razinu od 30-40% rastava, trenutno nas sprječava jedino to što smo mala sredina pa je ljudima neugodno zbog društva.

  • Rastaju se i zato što misle da je brak zafrkancija.. a kad vide koje sve probleme može donijet onda se hvataju za glavu i rastaju. Nemam ništa protiv tih ljudi, ne moraju uvijek obe strane biti krive. Nije lako kad si u braku a nemaš ono što ti se obećavalo s druge strane da ćeš imati. To je čista obmana i u tom slučaju opravdavam rastavu. Bolje je živjet sam nego u “lažnoj” sreći.

  • Većina ih u braku živi jedno pored drugog a ne jedno s drugim.Danas ti je muž kao susjed . Imate samo zajednički krov.Žalosno.Bolje biti rastavljen i sretan nego u nesretnom braku.

  • Kad vidim naše ljude u braku kako žive, ne znam kako se već nisu rastali. On nju ni ne primjećuje, sve što ima reći o ženama je negativno, a pošto nemamo para, čim ode u Njemačku prevari je. Ona konstantno zvoca, posvećuje se samo djeci… Da ne nabrajam kako je to kod nas…žalosno… Daj ljudi malo se sredite, kad se oženite ne znači da prestajete “zavodit” partnera i ne znači da nestaju lijepe riječi. Koji je k*rac s ovim narodom?

  • Zalosno sve tu utjecu punica i punac razumim po sebi,,veli punica jes mogla u bogatiju kucu aj vrati se ti ceri moja nazad vrata su ti otvorena…a tko je otiso na .pi…..nu punac zove nevjesta nema picinka radi to i to. Eto sto se rastaju,,a kcerke slusaju svoju mamicu,a svekriva je kriva…a ociju ti one su vazda u svoje mame to ja sramota pa pukne po nama muskarcima…em da smo niko i nista,em neradnici itd.to je to prika moj

  • Pravom musku nikad zena utec nece prika moj.Punice i svekrve samo pomazu mladima u zivotu.Treba oboje roditelje postivat i trazit pomoc u vidu cuvanja djece i bit ce sve ok.

  • Nema danas sramote no

    Nitihoce iko lkoga da trpi svak svoj zivot vodi ovo je boze sacuvaj pola nas je se moglo vrtit sa povodanim ali si ucen sam si izabro i nemas sta trazit a danas roditelji kazu vrata su ti ot vorena mijesto da ih savjetuju da zadrze bak oni rastavljaju.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.