Ljubić: Omogućiti trima narodima da biraju svoje predstavnike | Jabuka.tv

Ljubić: Omogućiti trima narodima da biraju svoje predstavnike

Predsjednik Glavnoga vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Božo Ljubić izjavio je u srijedu u Mostaru kako izmjenama Izbornoga zakona treba spriječiti preglasavanje malobrojnijih naroda, što je ocijenio jednim od najvećih problema od potpisivanja Daytonskog sporazuma.

Moramo doći do promjene Izbornog zakona koji će tri konstitutivna naroda tretirati kao tri izborne jedinice za one razine vlasti koje su ustavom predviđene za predstavljanje konstitutivnih naroda kako bi mogli birati svoje predstavnike u vlasti, rekao je Ljubić u izjavi novinarima uoči panel rasprave “25 godina od Daytonskog sporazuma – gdje smo danas i kako dalje”.

HNS BiH organizira niz manifestacija, rasprava i događaja o 25. godišnjici Daytonskog mirovnog sporazuma, koji je potpisan 21. studenog 1995. godine, čime je prekinut rat.

Ljubić je pojasnio kako se izmjenama Izbornog zakona treba zajamčiti prije svega da se u Predsjedništvu BiH, domovima naroda u Federaciji BiH i na razini države, te Vijeću naroda u Republici Srpskoj omogući biranje legitimnih predstavnika triju naroda Hrvata, Bošnjaka i Srba.

Drugo rješenje po Ljubiću predstavljalo bi preustroj zemlje kojim bi se zajamčilo da predstavnici svih naroda imaju sva prava na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine, čak i tamo gdje su u manjinskoj poziciji.

Po njegovim riječima više nije realno da međunarodna zajednica postigne dogovor ili nametne rješenje o rješavanju prijepora između triju naroda nastalih u provedbi Daytonskog sporazuma, nego to treba biti rezultat domaće inicijative.

To je poput čekanja Godota koji neće doći. Rasplet u BiH može se dogoditi samo iznutra. Paradoksalno je ovdje da 25 godina nakon Daytona građani Bosne i Hercegovine, od kojih najveća većina voli svoj zavičaj, voli svoju zemlju, ali malo tko od njih vidi u budućnosti prosperitet za sebe i svoju obitelj, zbog čega se veliki broj mladih iseljava, istaknuo je Ljubić.

Voditelj Odjela za kulturu, sport, medije i informiranja HNS-a BiH Ivan Vukoja podsjetio je kako je Ustavni sud BiH još 2000. u odluci naveo kako je konstitutivnost naroda “natkrovljujuće načelo” ustava, što pak osporava dio bošnjačkih političkih stranaka zauzimajući se za provedbu građanskoga modela bez utjecaja triju naroda.

Izmjene Izbornog zakona moraju biti u skladu s temeljnim načelom Daytonskog mirovnog sporazuma, a to je konstitutivnost triju naroda. To je put za izlazak iz ove krize, istaknuo je Vukoja.

Po njegovim riječima negiranjem konstitutivnosti triju naroda ruši se i sam Daytonski mirovni sporazum.

(Hina)


22 komentara

 • sta mozete sad promjeniti sutili ste 20 godina i sad kad niste izabrani krivljavina. vi ste jedna interesna skupina koja je odavno odnarodjena.

  • Nekad pisete sutio, nekad pisete isto govori 20 godina…. Dogovorite de u svom glupom kenjanju.
   Eto to se tek tako moglo rijesiti samo im se ne da….

 • Evropa je kazala nema novih torova samo provesti presudu iz Strazbura i onda smo svi gradjani. A skoro se otvara novi zatvor u Sarajevu za ove kriminalce i to je to.

 • Imamo li mi boljih od ovakvih licemjera , svi se pitamo zašto nam je ovako ? Prodali smo se za nekakve lažne mirovine , za namiještena radna mjesta i postali sluge ovakvih , pa i ovaj moj komentar je kontroliran od “namještenika” u Eronetu

 • Božo Ljubić je primjer hercegovačkom hadezeovca, čak je i stranku razvodnio zbog osobnog interesa.
  Smeće hadezovskog ljekar Armije takozvane BIH.
  Zbog ovakvih mi je drago što vas Komšić prca

 • Bosna i Hercegovina treba jednog predsjednika, i premijera.
  Ovo što izvode Čović, Dodik i Bakir je prokletsvo koje traje 3 desetljeća.

  • Sretno ti s tom idejom….
   što joj treba 1 ako je zemlja 3 konstitutivna naroda? Može jedan ako će imati skoro pa nikakve ovlasti, a državu na tri narodna entiteta podijeliti koji imaju sve ovlasti . Ovo je idiotizam međunarodne zajednice koja je zaustavila rat a ne zna stvoriti drzavu koja odgovara svakoj strani. Neprirordna je ovo država

   • Da su ostavili tri republike u sastavu jeden federalne Države, možda bi nekako išlo. Ovako je ova takozvana država totalni promašaj. Održavaće se izgleda samo silom a koliko ja poznam Evropu, Turska će ubrzo preuzet upravu. Srbi računaju na pomoć rusa ali bi to moglo bit kao pomoć rusa Armeniji – znači ništa od toga. Balkan ostaje područje poludivljih plemena koja nemogu riješit nijednu sitnicu. Imamo primjere Grčka-Makedonija, Bugarska-Makedonija, Srbija-svi ostali, Hrvatska-Slovenija itd. Totalno ludilo.

 • istini na volju”dosadili ste bogu i narodu”….uvijek imate neki razlog/mantru kojom mlatite po portalima i tiskovinama,samo pred izbore.
  Eto vam vlast.Imate je. Ali zna ona skočiti i na nos.
  I od kuda tebi pravo da nešto pričaš i tražiš??? Sve ti živo oko tebe na proračunu….pa i Briselskom. FUJ!

Komentiraj: