Ljetni kamp Zelenkapica: Boravak u prirodi bez TV-a i interneta – Jabuka.tv

Ljetni kamp Zelenkapica: Boravak u prirodi bez TV-a i interneta

Ljetni kamp  Zelenkapica ,  već petu godinu zaredom, organizira aktivno ljetovanje za djecu u dobi od 8 do 14 godina. I ove godine Kamp se održava u Parku prirode Blidinje, u predivnoj dolini Masna Luka, okruženoj planinskim vrhovima Čvrsnice i Vrana.

Već pet godina  Zelenkapica  pokazuje kako učenje ne mora biti dosadno i naporno, a sve to uz igru i zabavu. Djeca se brzo prilagode te osjete i dožive kako je igranje u prirodi ljepše od onog na laptopu i kako internet ne može zamjeniti prava prijateljstva koja se steknu na kampu. Cilj je učiti djecu važnosti očuvanja prirode, te povratku iskonskim vrijednostima bez TV-a i mobitela, barem u vrijeme ljetnih praznika.

U sklopu  aktivnog odmora je i mala škola engleskog jezika. Komunikaciju  potičemo mnoštvom raznolikih aktivnosti, kao što su kvizovi i igre na engleskom jeziku, koje su dinamične, kreativne i zabavne.

Inovativnom i zabavnom učenju pridonio je ogroman angažman voditelja kampa prof. engleskog jezika Vladimira Mikulića – Vave koji je uložio maksimalnu energiju u ovaj projekt. Organizirao je radionicu za avanturiste ”Indiana Jones” , za koju je sam izradio lukove i strijele. U sklopu radionice je i streličarstvo, ribarenje na Blidinjskom jezeru te potraga za skrivenim blagom. On uči djecu engleski jezik na sebi svojstven i zanimljiv način uz koji je izveo mnoge generacije u školama i na tečajevima. Zajedno s ostalim voditeljima pokušava djeci pokazati čarobni svijet odrastanja uz jednostavne i zaboravljene igre:,sportske discipline, večeri uz gitaru i logorsku vatru, te čar promatranja zvijezda s mjesta gdje su one tako blizu.

Uz malu školu engleskog jezika, imamo i malu školu o prirodi i znanosti. Mladi znanstvenici pokušavaju djeci približiti znanost putem zanimljivih radionica i pokusa. Ovi ljudi, entuzijasti prije svega, trude se naučiti djecu kako se cijeni prijateljstvo i tolerancija, te kako je bitno čuvati okoliš u kojem živimo.

Tu je i mala škola jahanja, s konjima koji inače služe za terapeutsko jahanje.

Etno radionica,  art  radionica, pravljenje čvorova i Morseova abeceda, tečaj prve pomoći, tečaj animacije samo su dio programa koji čeka polaznike ovog kampa.

Uz standardni svakodnevni program ”učenje + zabava”, u programu su dva izleta: obilazak stećaka koji su na listi svjetske baštine UNESCO-a,  posjet groba Dive Grabovčeve, šetnja kroz dolinu do franjevačkog samostana i odlazak na nedjeljnu misu, te izlet i ribarenje na Blidinjskom jezeru. Svake godine GSS Široki Brijeg održi malu vježbu u kampu gdje se djeca spuštaju po takozvanoj tirolskoj prečnici.

Prošlih godina je kroz ovaj Ljetni kamp prošla šarolika skupina djece, uglavnom iz Hercegovine, te iz Dubrovnika, Splita, Zadra i Zagreba. Bilo je tu i djece iz Njemačke, Italije, Francuske i Švicarske. Nastala su velika prijateljstva,a i neke male simpatije.

Udruga „Zelenkapica“ i njeni prijatelji prevenstveno rade na promoviranju ljepota parka prirode Blidinje, koje su ostale netaknute, daleko od potrošačkog svijeta. Osim predivnog krajolika, čistog zraka, šumskih jagoda i malina na svakom koraku, prednost ove lokacije je njena nadmorska visina koja je svima godi u vrijeme sparina i vrućina.

Uz stalnog voditelja prof. Vladimira Mikulića, stručnom timu se pridružuju, ovisno o turnusu, i mladi znanstvenici, diplomirani fizioterapeut, prof. tjelesne kulture, profesorica hrvatskog jezika, magistra eksperimentalne biologije, studenti farmacije i arhitekture, volonteri.

”Prije 5 godine to je bio eksperimentalni program, s malim brojem djece, a danas je prerastao u prepoznatljiv ljetni kamp. Sve je počelo kao mala škola engleskog jezika, a već na terenu smo dodali školu snalaženja u prirodi, ekologiju. Uklopili smo zdravu hranu u svoj program, svijest o očuvanju prirode. Malo po malo nastala je Udruga Zelenkapica.
Već tri godine imamo dva ljetna termina te angažiramo nove ljude. Projekt je vrlo zahtjevan, naš radni dan traje cijela 24 sata ali zato to i je posao samo za entuzijaste”, kaže profesor Mikulić.

Svake godine dodajemo nešto novo u već opširni program. Prošle godine je to bila dramska radionica, osmišljena u svrhu razvoja komunikacijskih vještina i samopouzdanja. Prošlogodišnja tematika je bila parodija na predstavu Hamlet, u kojoj su sva djeca rado sudjelovala. Gluma im pomaže otkloniti sramežljivost i povučenost te imaju  priliku proširiti svoj vokabular i poboljšati izražavanje. Razvijaju svoju kreativnost  spontano i zabavano, osobito na skečevima i predstavama koje pripremaju za večernje zabave.

Ove godine imamo naglasak na etno radionici, prvenstveno na etno baštini.

Zbog velikog zanimanja Ljetni kamp se održava u dva termina. Prvi termin je u srpnju, a drugi u kolovozu. Za sada ima još slobodnih mjesta ali požurite! 🙂

Za sve dodatne informacije obratite se na broj: 063/350-834 ili na mail: [email protected]

HAJDEMO U PLANINE JER TAMO NEMA SPARINE!
ZELENKAPICA IDE NA LJETOVANJE!

 

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.