Liječnik pojasnio EKG funkciju novog Apple Watcha

Apple Watch četvrte generacije predstavljen je ovoga tjedna zajedno s plejadom novih iPhonea. Uz ponešto izmijenjeni dizajn i veće ekrane, nova će serija ovog pametnog sata donijeti i funkciju koju još nema niti jedan pametni sat – a isto tako niti jedan uređaj za krajnje kupce dostupan u slobodnoj prodaji – mogućnost snimanja elektrokardiograma (EKG). Iako je ovo jedan od najuzbudljivijih novih dodataka Apple Watchu, nije sve tako sjajno kako se na prvu, ili iz prezentacije u srijedu moglo zaključiti.

Stoga je jedan liječnik hitne medicine na Redditu pokušao pojasniti osnove EKG-a i detalja oko ovog dodatka pametnim satovima. Prvo je u svojem postu pojasnio kako radi EKG, te način na koji se na koži mjere promjene električnih potencijala nastali kao posljedica rada srca. Kao najbolji i najtočniji način mjerenja naveo je EKG koji se mjeri elektrodama postavljenima na 12 mjesta na tijelu (odvoda).

Apple Watch, pak, mjerenje vrši tek na zapešću, dok je kažiprst druge ruke potrebno postaviti na njegovu digitalnu krunu kako bi se zatvorio strujni krug – čineći ga uređajem za mjerenje EKG-a samo s jednim odvodom. Kao takav sposoban je mjeriti ritam srca i otkrivati aritmiju u obliku fibrilacije atrija – što je značajan, ali ujedno i jedini poremećaj rada srca koji Appleov sat na ovaj način može otkriti.

Liječnik s Reddita pojašnjava kako je ovo tek jedan u nizu problema sa srcem koji se mogu otkriti pravim EKG-om – a čak niti onaj s 12 odvoda ne može sa 100%-tnom sigurnošću dijagnosticirati srčane udare. Stoga je bitno imati na umu da Appleov EKG neće nikada moći zamijeniti liječnički pregled. Kao koristan alat može poslužiti u određenim situacijama, ali za svako ozbiljnije mjerenje potrebno je otići k liječniku.

Dodatno, odobrenje američke agencije za lijekove (FDA) koje je Apple naveo ne znači da je FDA certificirala Apple Watch kao medicinski dijagnostički uređaj, već mu je dala tek odobrenje za prodaju klase 2, uz napomenu da ovakvo mjerenje EKG-a nije pogodno za osobe mlađe od 22 godine. U praksi, ovakvo odobrenje od FDA znači tek da će se Apple Watch moći prodavati kao kućno medicinsko pomagalo – otprilike kao prezervativi ili kućni testovi za trudnoću – pa ga kao takvog treba i tretirati.

No, naši potencijalni korisnici za sada o svemu ovome ne moraju voditi brigu, jer će EKG funkcija biti aktivirana s odgodom, i to prvo u SAD-u, piše Bug.hr.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.