Niže cijene lijekova i do 50 posto, čak 308 ih je već jeftinije

Vlada je donijela odluku o pozitivnoj listi lijekova u Tuzlanskoj županiji i time utvrdila listu koja sadrži lijekove koji se mogu propisivati i izdavati na teret sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanske županij. Podsjetimo, Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine je sredinom lipnja objavila konačne revidirane maksimalne veleprodajne cijene lijekova za tržište BiH te se pokazala potreba za usuglašavanjem županijske i federalne liste s novim cijenama.

Primjena propisa

Treba istaknuti da Zavod zdravstvenog osiguranja još od kraja lipnja primjenjuje nove cijene lijekova, tako da se može reći da se radi o tehničkom usuglašavanju županijske i federalne liste s novim cijenama.

Naime, Ministarstvo zdravstva je odmah po objavljivanju novih cijena uputilo zahtjev kojim je Zavod zdravstvenog osiguranja TŽ-a obvezan već od 25. lipnja 2018. godine primjenjivati niže cijene prilikom financiranja lijekova s pozitivne liste lijekova TŽ-a.

Na ovaj način Tuzlanska županija je još jednom pokazala ažurnost u primjeni propisa te prva u FBiH primijenila snižene cijene lijekova. Podsjećamo, u ovoj odluci cijene su snižene za oko 308 lijekova, u rasponu od 1 do 47 posto, a prosječno sniženje za ovih 308 lijekova je 7 posto. Uzimajući u obzir da kod ostalih 814 lijekova nije došlo do sniženja nakon odluke o pozitivnoj listi lijekova od travnja 2018. godine, može se očekivati ukupno smanjenje redovite potrošnje za lijekove na osnovi postojećih trendova za oko 2 posto.

U tijeku usuglašavanja cijena lijekova Ministarstvo je zaprimilo nekoliko zahtjeva za skidanje lijekova s pozitivne liste lijekova TŽ-a od proizvođača ili zastupnika tih lijekova zbog prestanka proizvodnje, ali i nekoliko zahtjeva s kompletnom dokumentacijom za stavljanje na listu lijekova. Od 1141 lijeka na pozitivnoj listi lijekova TŽ-a, nalaze 424 lijeka koja proizvodi pet domaćih proizvođača i 717 lijekova koje proizvodi 60 stranih proizvođača, a svih pet domaćih proizvođača zastupljeno sa svim svojim lijekovima, odnosno čine 40 posto ove liste, piše Večernji.ba.

Ostale županije

I u ostalim županijama će doći do pojeftinjenja lijekova, a u nekima su već od lipnja snižene cijene. Tako stanovništvo Zapadnohercegovačke županije od sredine lipnja kupuje jeftinije lijekove. Naime, na prijedlog resornog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, Vlada Zapadnohercegovačke županije usvojila je odluku o privremenoj listi lijekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava Zavoda za zdravstveno osiguranje Zapadnohercegovačke županije, kao i načinu njihova propisivanja i izdavanja. Glavna karakteristika nove liste lijekova u odnosu na staru je njihova cijena.

Smanjenje cijena odnosi na znatan broj lijekova, najznačajnije je kod lijeka Sitaglipin – sa zaštićenim imenom Januvia. Cijena ovog lijeka koji se koristi za liječenje dijabetesa niža je za oko 8 posto, a taj lijek je jedan od najpropisivanijih. Potom je snižena cijena lijeka Pantoprazol za liječenje želučanih tegoba za oko 25 posto, Valsartan za krvni tlak i Hidroklortiazid također su 30 posto jeftiniji.

(www.jabuka.tv) 


7 komentara

 • Ne znam što se lijekovi uopće plaćaju ako se plaća čitav radni vijek zdravstveno osiguranje a evo godinama i premija osiguranja 20 KM,valjda kao neko dopunsko i treba ju onda lijekovi za pacijente biti besplatni a pogotovo za 80,5 %umirovljenika ,koji su odradili i 40 godina a primaju mizerne minimalne mirovine,kao iza branitelje,nezaposlene,studente,socijalno ugrožene….

  10
  • Kupi se markica i opet kad radis pretrage krvi npr.stitnjaca i ostalo izidje 20 km.Zene kad rade papa test plate 20 km i sve tako.U domovima zdravlja ti nece propisat terapiju jer to moze specijalista koji privatno radi …to vrijedi za prvi put a kasnije oce i u domu zdravlja, a neke lijekove kupujes bez popusta i to one koje muski umirovljenici trose vecinom i skupi su…naravno za prostatu .Sveukupni zakljucak Boze sacuvaj je jeftino i cemu markica i cemu placanje dok se radi zdravstvenog kad nemas nista za to.

 • odnesi sam krv za nalaz štitnjače u Mostar jer će ti naplatiti 15 maraka tj.tri hormona po 5 KM.
  A što ćeš papa test u Širokom plaćati 20 KM kad se to odradi na Patologiji u Mostaru a ne u Splitu.

  1
  1
  • Posto mi otac pije prostamil uno koji kosta 23 km otprilike …mogu li i to odnijeti u Mostar i posto ce biti jer pije ga vec 15 godina uz ostalih 10 lijekova i svega drugog.Svejedno je meni gdje placam u svom gradu ili u Mostaru , jedino mi je zao sto se pljacka staro

  • Mudro zboris ko predizborna stranka kad se brani i de mi sad reci gdje da odu clanovi moje obitelji koji su stari i slabo love a platili markicu i da bude besplatno.ovo s lovom znam.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.