Liječnici u FBiH upozoravaju: Pacijenti nemaju nikakvu njegu jer jedna sestra brine o 20 osoba

Liječnička komora Federacije BiH je uputila apel nadležnim za dodatno zapošljavanje liječnika. Upozoravaju da je zdravstveni sustav pred kolapsom te da pacijenti ne dobivaju adekvatnu skrb jer jedna medicinska sestra brine o 20 zaraženih osoba.

Iz Liječničke komore Federacije BiH naveli su da je aktualna epidemiološka situacija loša, a liječnici koji rade u zdravstvenim ustanovama svih razina zdravstvene zaštite primaju, liječe i zbrinjavaju sve pacijente zaražene koronavirusom.

Također, ističem značaj naših članova, liječnika koji sačinjavaju protokole za trijažu, dijagnosticiranje i liječenje. Pored toga svjesni smo važnosti posla koji obavljaju naši članovi u tijelima i institucijama koje se odnose na mjere prevencije i suzbijanja Covid infekcije. Mnogi naši članovi su oboljeli, bore se za život ili su u izolaciji, a zdravstveni sustav i pacijenti trpe, kazala je Amila Bećirović, predsjednica Liječničke komore FBiH.

U aktualnoj epidemiološkoj situaciji ona naglašava i nedostatak srednjeg medicinskog kadra u zdravstvenim ustanovama, piše Klix.

Broj ležećih, teško oboljelih pacijenata u Covid izolatorijima koje njeguje jedna medicinska sestra je i do 20. U razvijenim državama jedna medicinska sestra njeguje jednog ili eventualno dva pacijenta u jedinici intenzivne njege. Naši pacijenti nemaju adekvatnu, odnosno nikakvu njegu jer jedna osoba ne može podijeliti terapiju i voditi silne protokole nametnute procedurama, upozorava Bećirović.

Uz nadljuske napore u reorganizaciji rada unutar samih ustanova trenutna situacija, prema riječima Bećirović je teška, a sutra će vjerojatno biti još teža ili dramatična.

U tri hercegovačke županije na birou 976 medicinskih i zdravstvenih djelatnika

Nastat će kolaps zdravstvenog sustava. Covid odjeli će biti pretrpani pacijentima, a nedostajat će doktora medicine i tehničari, upozorava predsjednica Liječničke komore FBiH.

Liječnička komora FBiH svjesna situacije u kojoj se nalaze njezini članovi, a i sam zdravstveni sustav, apelira na nadležne u ovom bh. entitetu da poduzmu hitne mjere u spašavanju liječnika, zdravstvenih i nezdravstvenih radnika u javnim institucijama, a sve u cilju efikasnije skrbi o oboljelim.

U našim standardima i normativima zdravstvene zaštite nije planirana pandemija i odgovarajuće preporuke za iste te shodno tome hitno predlažemo iznalaženje jedinstvenog načina zapošljavanja svih doktora medicine koji se nalaze na listama nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje FBiH, istaknula je Bećirović, piše Klix.

Također, iz Liječničke komore FBiH su apelirali na nadležne da ne pozivaju umirovljene liječnike na radnu obavezu.

Apsurd je da smo tu populaciju proglasili rizičnom skupinom, čak im limitirali kretanje, a sada ih stavljamo u središta infekcije. Njihovim angažmanom ćemo popuniti ionako deficitarne bolničke krevete, zaključili su iz Liječničke komore BiH.

(www.jabuka.tv)


8 komentara

  • Pa naravno kad na jednu sestru ide 5 uhljeba u administraciji, zašto ih niste zvali na prekvalifikaciju kad veće zele raditi u bolnici, ali s UHLJEBAMA je problem što NE ŽELE raditi

  • Pa ima li povući medicinske sestre iz Domova zdravlja iz mjesta koji gravitiraju bolnici i iz ostalih odjela bolnice ,svakako svi apeluju da se ne dolazi u Domove zdravlja i bolnicu.

  • ove uhljebe u ševe na prekvalifikaciju i neka vide kako je ovim jadnim medicinarim za koliko rade a koliko su plaćeni ovi zgubidani što rade protiv nas

  • Bilo je medicinskih sestara, medicinske brace i lijecnica i lijecnika. Bilo je ali je dobra polovica njih kod Angele na placi.

  • U mostarskoj bolnici je trenutno 120 covid bolesnika, ako na 20 pacijenata ide 1 sestra, šta to znači da je svega 6 sestara u covid bolnici ili koja više? Pa gdje je ostalo osoblje, sve ste zatvorili i smanjili što se moglo?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.