U tri hercegovačke županije na birou 976 medicinskih i zdravstvenih djelatnika – Jabuka.tv

U tri hercegovačke županije na birou 976 medicinskih i zdravstvenih djelatnika

Zdravstvene ustanove u BiH za vrijeme koronavirusa svakodnevno ističu da im nedostaje veliki broj medicinskih i zdravstvenih radnika.

Puno osoblja zaraženo je koronavirusom u zdravstvu, a sve veći broj pacijenata zahtijeva i više zaposlenih. Istraživanje N1 televizije pokazalo je da se trenutno na zavodu za zapošljavanje nalazi skoro 13.000 onih koji bi mogli pomoći u borbi protiv Covida 19. Šest puta manje je zaposlenih od početka pandemije do danas u zdravstvenim ustanovama u Bosni i Hercegovini.

Županija Posavska trenutno na evidenciji nezaposlenih medicinskih i zdravstvenih radnika ima 110 osoba. Od početka pandemije koronavirusa u BiH u istom sektoru zaposleno je 17 osoba.

U Zeničko-dobojskoj županiji nezaposlenih medicinskih i zdravstvenih zanimanja sa srednjom stručnom spremom je više od 1.300, a sa visokom stručnom spremom 226. Za sedam mjeseci pandemije zaposleno je 410 osoba u ZDŽ.

Najmnogoljudnija županijia u Federaciji BiH – Tuzlanska, broji čak 2.400 nezaposlenih u medicinsko – zdravstvenom sektoru. Onih koji su bez posla s Visokom stručnom spremom je 245. Od ožujka do rujna u Tuzlanskoj županiji zaposleno je 156 osoba iz ove oblasti.

Bosansko-podrinjska županija ima 86 osoba na evidenciji nezaposlenih u zdravstvu, dok je od ožujka do listopada u zdravstvenom sektoru zaposleno 16 osoba.

Hercegovačko-neretvanska županija zaključno sa 28. listopadom na evidenciji nezaposlenih iz medicinske oblasti ima 26 osoba sa VSS i 688 sa SSS. Zaposlenih u ovom sektoru u HNŽ-u je više od 250, ali iz Zavoda za zapošljavanje ističu da ne znači, da su se zaposlene osobe, zaposlile baš u zdravstvenom sektoru.

Zavod za zapošljavanje Hercegbosanske županije u svojoj evidenciji ima 63 nezaposlene osobe medicinske struke. Dok onih zaposlenih je 23 u ovoj županiji, javlja N1.

U Županiji Sarajevo zdravstvenih i medicinskih radnika koji su na birou sa SSS je 668, sa višom školskom spremom je 14 osoba, a nezaposlenih sa VSS je 802. U razdoblju od ožujka do listopada u Županiji Sarajevo više od 500 osoba je pronašlo posao u medicinskom sektoru.

Županija Zapadnohercegovačka na evidenciji nezaposlenih zaključno s 29. listopada 2020. godine bilježi 199 osoba medicinske struke. S druge strane u prvih osam mjeseci pandemije ova županija je zaposlila 53 osobe medicinske struke.

Nezaposlenih medicinskih i zdravstvenih radnika u Srednjobosanskoj županiji zaključno s listopadom 2020. godine sa SSS bilo je 1.005, a onih s VSS samo 5 osoba. U vrijeme pandemije u SBŽ-u je zaposleno 36 osoba u zdravstvu.

Četvrta županija u Federaciji po broju stanovnika i prva po veličini i druga po površini Unsko-sanska županija dokumentirala je 229 nezaposlenih u zdravstvu sa VSS, sa višom školskom spremom 22, a najviše je onih sa SSS 1.043. Posljednji službeni podaci Zavoda za zapošljavanje USŽ pokazuju da je zaposleno 30 osoba u zdravstvu.

Na zavodu za zapošljavanje Brčko Distrikta trenutno je 114 medicinskih sestara i tehničara. Osoba koje imaju završenu visoku stručnu spremu je 36. Posljednji podaci s biroa Distrikta prikazuju da je u vrijeme pandemije u zdravstvu zaposleno 26 osoba.

Republika Srpska na evidenciji nezaposlenih u zdravstvu ima 1.604 osobe sa SSS, 64 osobe sa visokom školskom spremom, onih najobrazovanijih i nezaposlenih u ovoj oblasti je 465. Od početka pandemije do danas u zdravstvu Republike Srpske zaposlene su 702 osobe.

Ukupno u svim županijama Federacije Bosne i Hercegovine nezaposlenih medicinskih i zdravstvenih radnika je čak 10.645, dok je onih zaposlenih u vrijeme pandemije mnogo manje 1.060 u FBiH.

Kada zbrojimo brojke u oba enitetu i Brčko distriktu u BiH dobijemo broj od čak 12.928 onih koji čekaju na birou kako bi se zaposlili u zdravstvenim institucijama BiH. S druge strane zdravstvene ustanove Bosne i Hercegovine u razdoblju kada je stigao koronavirus u BiH do danas zaposlile su samo 1.788 medicinskih i zdravstvenih radnika, zaključuje N1.

(www.jabuka.tv)


12 komentara

  • Zasto se neposalje na biro gdje je slo odno mijesto ,a ne kad dodes na biro pitas za posa oni nemaju pojma ko kenje side tesko im upisat prijavu da nebi izgubili zdravstveno jedino to sto vridi od tog biroa,zalosno ali istinito moras imat vezu za bilo kakav poso i onda se pitaji zasto odlaze vani zbog takvi kretena.Nijedna se vistaciva nine zaposlila a kamoli medecinska sestra ako nine imala vezu to znaji i pti e na grani i ako nije data kuverta zalosno ali istinito….

  • Idi u gradove gdje fali radnika.Nitko nece od kuce da miče.Onda lezi.I pijuckaj kave po gradu. Kome treba posao otisao je i van zemlje a ne van grada.

  • smatram da neki koji su zavrsili medicinsku skolu ne zele raditi taj posao nego su nasli drugi,zavrsili su skolu da ima zavrseno.neki su otisli na zalost po svijetu a ostali prijavljeni na zavodu.a ima i ljudi koji cekaju na taj posao al na zalost nemogu doci na red

  • …nedavno sjedim u kaficu,pored mog stola sjede 4 djevojke,dvije slave nesto..iz razgovora saznajem dobile prvu placu nakon kasnjenja 5 mjeseci. Radno mjesto uzimali uzorke ‘test na Covid U domovima zdravlja ZZH.Vise ne rade, jer su trazili placu.Toliko o brizi za zdravlje stanovnika ZZH.

  • … zaboravih spomenuti, dvije djevojke koje ne rade niti su do sada radile / sve 4 -i imaju VSS,5 god.faxa/
    kazu dali su na ovjeru/prvedeno u ZHZ na Njem./- diplomu za apostiile pecat.
    Ovjera apostille u opcinskom sudu ZZH po str.20 KM, a prevedeno na Njem.u HNZ i ovjereno apostille u HNZ po 9 KM po jednoj str. Opet zastoòoo?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.